El primer dia del mes de juny coincideix amb el dia en què entra l’estiu climàtic, un període que s’allarga fins al 31 d’agost. L’estiu astronòmic encara trigarà tres setmanes a arribar: enguany el solstici d’estiu es produirà a les 17.54 h del dia 21 de juny.
Aquest any la sincronia entre l’arribada del mes de juny i l’augment sobtat de les temperatures ha estat màxima, més tenint present que el maig ha estat plujós i fresc, amb una temperatura mitjana inferior a la climàtica, aproximament d’1ºC per sota de la normal en el cas de l’Observatori Fabra.
La primera màxima de 25 graus de l’any a Barcelona
Divendres 31 de maig ja vam començar a notar un augment clar del termòmetre. Va ser el primer dia en el qual el termòmetre va assolir el llindar dels 25 graus en alguns punts de la ciutat. Segons en Sergi Corral, observador meteorològic de Sant Andreu, qui recull dades des del 2005, aquest ha estat el tercer any -empatant amb el 2010- que s’ha assolit més tard aquesta marca del termòmetre. L’any passat, aquest llindar no es va registrar fins al 9 de juny.
D’altra banda, de moment encara no s’ha anotat cap mínima tropical -superior als 20 graus- a Barcelona, un fet però que es produirà molt probablement de cara als pròxims dies. Dissabte les mínimes s’han situat entre els 17 i 19 graus a la majoria de barris de la ciutat de Barcelona.
El mar, gairebé 2 graus més fred de l’habitual i encara per sota la marca dels 18ºC, n’és un dels principals responsables.
Com serà l’estiu pel que fa al temps?
L’arribada de l’estiu climàtic és una bona excusa per tal de començar a fer les primeres travesses de com podria ser el temps dels mesos típicament estivals. Es tracta d’una informació sempre subjecte a canvis -que convé agafar en pinces– ja que cal recordar que els mapes a llarg termini -estacionals- serveixen tan sols per entreveure algunes tendències, i que són de baixa fiabilitat a causa del caràcter caòtic de l’atmosfera.
Els mapes de l’agència nord-americana NOAA indiquen que els mesos típicament estiuencs –juny, juliol i agost- podrien aportar-nos temperatures mitjanes a l’entorn de la normalitat a Catalunya i en el conjunt de la Península Ibèrica, i precipitacions habituals a prop del mar, però per damunt de la mitjana en aquest període cap al Pirineu i alguns sectors de Ponent.
Es tracta d’un pronòstic no del tot coincident pel que fa a la temperatura amb el de l‘Agència Espanyola de Meteorologia (AEMET), la qual anuncia que hi ha un 50% de probabilitat que l’estiu sigui més càlid de l’habitual (període de referència 1981-2010) a Catalunya, un 30% que sigui normal i un 20% que sigui més fred.
Pel que fa a la precipitació l’AEMET no observa cap tendència significativa, és a dir, hi ha les mateixes opcions que sigui sec, normal o més plujós.
Anomalia de temperatura segons la NOAA durant el juny, juliol i agost. Font: NOAA
Sense calorades a la vista
Sigui com sigui, el mes de juny s’ha iniciat amb calor a Barcelona i es preveu que el termòmetre no toqui sostre fins a principis de la setmana vinent. Les màximes es mouran fàcilment entre els 25 i els 27 graus a la ciutat entre aquest cap de setmana i, com a mínim, fins dimarts. A mitjan setmana el termòmetre es podria desinflar.
Els mapes a curt i mitjà termini no entreveuen cap nou episodi de calor rellevant, però tampoc anuncien precipitacions destacables. Som al juny, un mes força eixut a Barcelona i al litoral català.