blanc

Aquest dijous, Javier Tebas, president de la Lliga, va afirmar que a Cornellà-el Prat hi havia un microclima especial que permetrà jugar un partit de futbol a ple migdia d’un dia de ple juliol a plena canícula, atès que la temperatura no arribarà als 30 ºC.

El cert és que en part té raó, atès que pot ser que la temperatura no arribi als 30 ºC i també és cert que hi ha un microclima especial. Però en cap cas serviria per justificar el fet de jugar un partit de futbol al migdia en plena canícula.

El microclima de Cornellà- el Prat, sobretot a l’hivern

El cert és que el RCDE Stadium està ubicat en un lloc peculiar. La proximitat al riu Llobregat (literalment al costat) fa que aquest influeixi de manera clara en la temperatura d’aquella zona, especialment durant l’hivern.

Estar tan pròxim al Llobregat fa que la temperatura nocturna, i molt especialment la dels mesos hivernals, sigui clarament més freda que la de la ciutat de Barcelona.

Així, aquest microclima que anomena amb ironia Javier Tebas, serviria per justificar més fred en partits nocturns hivernals, on el fred de l’interior de Catalunya és transportat pel riu Llobregat fins a la costa.

El riu Llobregat al seu pas per Sant Boi
El riu Llobregat al seu pas per Sant Boi – agost 2018

Aquest transport de fred de l’interior fins a la costa via riu Llobregat té associat també un altre fenomen característic d’aquesta zona: el vent. Es tracta d’un vent no especialment fort però constant en hores nocturnes de l’hivern, i que fa que l’ambient sigui encara més gèlid del que marca la temperatura. Si alguna vegada heu anat a l’estadi, probablement l’haureu notat alguna nit, tot i que s’accentua més de matinada. Meteorològicament l’anomenem, vent catabàtic.

A més a més, la manca de grans edificacions al seu costat (només amb edificis per un dels gols, i a una certa distància) afavoreix que la temperatura pugui baixar més ràpidament que a un estadi envoltat per edificis per tot arreu o situat al centre d’una ciutat. Aquesta manca d’edificacions fa que, la calor emmagatzemada durant el dia, tingui molta més facilitat d’escapar durant la nit que no pas al centre de la ciutat, on l’efecte illa de calor manté la temperatura alta més temps.

En el cas del RCDE Stadium, queda clar que la seva posició isolada el deixa desprotegit en aquest sentit, fins i tot lluny de l’illa de calor generada per Cornellà. Penseu que, la diferència de temperatura entre el centre de la ciutat i el RCDE Stadium pot arribar a superar els 6-7 ºC a primera hora d’un matí hivernal. Una diferència que fàcilment pot voltar els 3-5 ºC a l’hora d’un partit nocturn en un mes de gener.

I a l’estiu?

A l’estiu, les diferències de temperatura amb les zones properes queden molt més camuflades. Bé és cert que la temperatura nocturna pot baixar més que al centre de Barcelona, però en cap cas notaríem les diferències de l’hivern.

Pel que fa als valors de temperatura màxima estiuencs, cal dir que Cornellà-el Prat està marcat bàsicament per un factor important: la marinada.

Tot i que el RCDE Stadium queda relativament lluny (o a prop) del mar, el cert és que la marinada té un clar efecte en la temperatura d’aquesta zona. Ara bé, arriba més tard que a Barcelona, atesa la seva distància més llunyana al mar.

D’aquesta manera, l’efecte termoregulador del mar pot arribar a Cornellà per norma general passat el migdia o primera hora de la tarda, mentre que a Barcelona ho pot fer abans del migdia, sobretot als barris marítims.

Això explica per què Cornellà (i bona part del Baix Llobregat sud) acostuma a registrar temperatures màximes superiors a les de Barcelona ciutat. En termes genèrics, al RCDE Stadium, la temperatura màxima pot ser un parell de graus més alta que a indrets propers a tocar del mar, com el litoral de Barcelona ciutat o l’aeroport del Prat.

Però no tot és temperatura

I és que a l’estiu, la humitat juga un factor clau. I la marinada i la proximitat al mar aporten precisament això: humitat.

La barreja de temperatura i humitat dona com a resultat l’índex de xafogor, que ens indica, amb un valor, el grau de confort (o no) que ens donen unes condicions determinades de temperatura i humitat.

Així, valors de 28/29 ºC barrejats amb humitats del 60/70 % donen com a resultat uns índexs de xafogor d’entre 35 i 39, molt semblants als que es podrien registrar durant el partit al qual Javier Tebas feia al·lusió aquest dijous que s’ha de jugar teòricament el migdia del 12 de juliol.

Tenint en compte que la Federació i l’Associació de Futbolistes recomanen que no es jugui a més de 30 ºC, sembla just que es pugui jugar el partit. Però aquest criteri oblida la humitat, que fa que el que realment estaran sentint els jugadors sigui molt més.

Per fer una comparativa ràpida. Un partit al Santiago Bernabéu seria impensable jugar-lo al migdia d’un mes de juliol, on la temperatura pot tocar fàcilment els 33/34 ºC. En aquest cas la humitat, molt més baixa, faria que la sensació tèrmica es pogués moure entre 35-37, molt semblant a la del RCDE Stadium o fins i tot inferior, tot i que en aquest últim cas sí que (segons el criteri estrictament termomètric) es podrà jugar.

Sigui com sigui, es tracta ja de valors de malestar que recomanarien limitar o evitar la pràctica de qualsevol exercici físic.