Durant el cap de setmana s’espera que arribi el plat fort de l’onada de calor. Com i quan hem de regar les plantes?

Els mesos de calor és important regar amb més freqüència les plantes, en especial les d’exterior, és a dir, les que tenim en patis, jardins o horts urbans.

Plantes d’exterior

El reg a les plantes d’exterior és el que estarà més condicionat per les hores amb més radiació solar en temps de calor intensa com la que es preveu aquesta setmana.

Per evitar que les plantes pateixin set en plena època de floració com l’actual, es recomana regar-les dos cops al dia, de matinada i al vespre, quan la radiació solar és menor. Si disposem de reg automàtic, fins i tot és recomanable programar-lo ben d’hora, a les quatre de la matinada, per exemple, i a la tarda sempre a partir de les cinc. D’aquesta manera evitarem que s’evapori l’aigua i, per tant, que es malgasti, perquè facilitarem que la vegetació mantingui la humitat durant més temps.

Si respectem aquests horaris, també evitarem l’efecte lupa de les gotes d’aigua, és a dir, el que passa quan la planta té gotes sobre el fullatge i li arriba radiació solar intensa, moment en què es pot cremar l’epidermis de les fulles.

Si no podem evitar regar en hores de màxima radiació, és preferible regar el terra, mai el fullatge. D’aquesta manera, l’aigua arribarà a l’arrel de la planta i les fulles no es cremaran amb el sol.

També és important regar amb lentitud, per donar temps a la planta d’absorbir l’aigua, i mai fer-ho de manera abundant: és millor regar poc i sovint que no pas amb molta quantitat però de tant en tant.

Plantes d’interior

Les plantes d’interior estan més protegides dels efectes de la radiació solar. Tot i això, també tindran més set com més calor faci. És important, doncs, augmentar la freqüència de reg en aquests dies, malgrat que els horaris no seran tan importants com en el cas de les plantes d’exterior.

Aquests dies, però, també caldrà prendre algunes mesures en aquesta mena de plantes, ja que són éssers vius que tindran variacions en la temperatura quan obrim i tanquem les finestres o encenguem i apaguem l’aire condicionat.

L’aire condicionat ens pot ajudar a mantenir la temperatura interior de les plantes, però aquests aparells ressequen l’ambient, per la qual cosa caldrà regular la freqüència i la quantitat del reg. Cal evitar l’excés d’aigua en les plantes i, per aquest motiu, s’aconsella hidratar-les tirant-los aigua sobre les fulles amb un polvoritzador, a banda de regar-ne la terra de manera moderada, en funció de les exigències de cada espècie.

També és important evitar tenir plantes en els espais més freds o amb corrents, i allunyar-les de la influència directa de l’aire condicionat a l’estiu i de la calefacció a l’hivern.