pluja estiu

Sant Pere, que se celebra aquest dilluns, és un dels sants del santoral català que més es relaciona amb la pluja, sobretot la pluja de tarda i abundant: “Sant Pere, pluja al darrere”;Si plou per Sant Pere, plourà tot un mes darrere” o “Quan Sant Pere plora, tres vegades plora”.

Sant Pere Regalat, el 13 de maig, també anuncia pluja: “Si plou per Sant Pere Regalat, plou 40 dies de comptat”, i aquest any, que va ploure, podem donar per bona aquesta dita, ja que la pluja ha estat més que abundant durant la primavera.

Aquest dilluns, 29 de juny, és Sant Pere, però aquest 2020 no sembla que ens porti aigua a Barcelona, tot i que sí nuvolades durant la segona meitat del dia, fruit dels vents marítims que ens portaran humitat i xafogor.

La pluja de Sant Pere és profitosa?

El refranyer no es posa d’acord sobre el fet que la pluja a aquesta època de l’any sigui profitosa o no: “Sant Pere plujós, juliol profitós” o “Sant Pere plujós, més perillós”?

Al clima mediterrani és habitual que, durant els mesos d’estiu, la temperatura s’enfili força durant la primera meitat del dia i faciliti la convecció de l’aire i la formació de núvols: amb la calor l’aire ascendeix i forma nuvolades que descarreguen ruixats i tempestes durant la segona meitat de la jornada. De fet, la setmana passada ja vam tenir una bona mostra de tempestes de tarda en punts de muntanya. Aquest dilluns, diada de Sant Pere i Sant Pau, no se’n descarta a l’alta muntanya, però no a la ciutat de Barcelona, igual que aquest dimarts, dia de Sant Marçal. Entre dijous i divendres aquests ruixats podran ser més generals.

Aquest 2020, doncs, la dita “Pluja per Sant Pere i Sant Pau, bon temps per Sant Marçal” es complirà a mitges. Els mapes del temps no anuncien pluja a Barcelona i és una pena, segons el refrany “Pluja per Sant Marçal fa més bé que mal”.

El que sí que és clar és que amb l’inici de juliol la temperatura s’apropa a la canícula, època de l’any amb més calor i que a Barcelona acostuma a ser entre el 15 de juliol i el 15 d’agost. En aquest cas, doncs, segur que no s’equivoca el refrany, “Per Sant Pere, calor sencera”.

Els mapes de previsió meteorològica no anuncien cap ventada, malgrat que el refranyer sí que hi fa referència: “Ventada per Sant Pere, dos dies endavant dos dies al darrere”.

A més, Sant Pere també anuncia l’inici del retrocés de les hores de llum: “Per Sant Pere, una hora enrere”, “Per Sant Pere, el Sol enrere” o “Per Sant Pere un pas enrere”.