La Llei de canvi climàtic de la Generalitat es va aprovar el 2017, però el Tribunal Constitucional va declarar-ne institucionals alguns dels seus articles al juny del 2019, i actualment se n’aplica només una part. Polítics i científics estan d’acord en l’actualització dels pressupostos de govern per seguir lluitant contra l’emergència climàtica.

Al ple del Parlament del dia 12 de febrer es va fer el debat a la totalitat dels pressupostos d’enguany, ja que actualment estan prorrogats els del 2017. Els grups de JxCat, ERC i Catalunya en Comú Podem van tombar les esmenes de la resta de grups parlamentaris de la cambra i tot apuntava que els nous pressupostos s’acabarien aprovant a mitjans de març. Tanmateix, aquest dimecres passat el grup de Cs va impugnar-los al Consell de Garanties estatutàries i això n’ajornarà l’aprovació, almenys, un mes més. Caldrà seguir l’evolució del coronavirus i els seus efectes per saber si els tràmits encara aniran més enllà.

Impacte en l’aplicació de la Llei de canvi climàtic

Segons la legislació vigent, a finals d’aquest 2020, el Comitè d’Experts de Canvi Climàtic haurà de presentar els primers pressupostos de carboni de la Generalitat, però els terminis establerts seran difícils de complir en les condicions actuals, d’aturada pressupostària i de crisi sanitària pel coronavirus.

El Comitè d’Experts va ser nomenat pel Parlament el juny de 2019 i admet la necessitat d’impulsar la Llei de canvi climàtic amb més empenta que fins ara i, per fer-ho en garanties, cal l’aprovació dels nous pressupostos.

Terminis de reducció d’emissions

La crisi pel coronavirus ha desencadenat un confinament massiu que afecta positivament la qualitat de l’aire. Malgrat això, la majoria d’experts apunten la necessitat d’una transició energètica basada en energia renovable, així com aplicar canvis de consum importants, per tal d’evitar l’escalfament del planeta per sota de 1,5 ºC.

Segons la regulació climàtica dels parlaments català i europeu, l’objectiu és tenir emissions de gasos d’efecte hivernacle nul·les el 2050 i, perquè sigui possible, el 2030 ja s’haurien d’haver reduït entre un 40 i 50 % les emissions de principi d’aquest segle.