L’hivern que no hem tingut gairebé en tota la temporada podria arribar ja entrada la primavera, que arribarà oficialment aquest proper 20 de març. L’anticicló escandinau, absent durant força mesos, vol aparèixer per fer valer la dita popular que diu que el mes de març encara ens pot donar ensurts en forma de fred.

L’anticicló escandinau obrirà la porta

I és que després de moltíssimes setmanes sense aparèixer, l’anticicló dels països escandinaus apareixerà ja a partir d’aquest divendres. Un centre d’acció que impulsarà una entrada d’aire fred potent a escala continental, primer als països de l’est, on la fredorada està gairebé garantida.

Isobàric previst per divendres. Font: Metoffice

El fred que no han tingut a Rússia o bona part dels països de l’est podria arribar a deshora amb aquesta nova situació. Després dels països de l’est, el fred intens viatjaria a mitjans de la setmana vinent fins a Itàlia, on és probable que arribin també dies de ple hivern i possibles gelades fora de temporada, cosa que castigaria encara més un país que ja es troba en una situació especialment complicada pel coronavirus.

A Catalunya, fred però lluny de la gran glopada

I finalment, el fred fins a la península Ibèrica. Els mapes indiquen (a hores d’ara, i amb un grau d’incertesa molt elevat) que el fred més intens associat a aquesta gran descàrrega d’aire fred no ens arribarà de ple.

Ara bé, el model de predicció per conjunts dona a entendre unes temperatures clarament per sota de la mitjana a partir de demà i durant un període que es podria allargar gairebé fins a finals de mes.

meteograma per Barcelona els propers dies. font: wetterzentrale

Encara és d’hora per acabar de definir la magnitud o no d’aquest possible fred fora de temporada, però el que queda clar és que l’ambient de primavera avançada queda encara molt lluny.

Recordeu que podeu consultar l’evolució de la temperatura a Barcelona dia a dia i comparar-la amb les mitjanes d’altres mesos per saber si fa més o menys fred del que toca per a aquestes dates.