Foto: Alfons Puertas

Durant els dies de confinament pel coronavirus de ben segur que, en algun moment, us deveu haver quedat bocabadats mirant el cel per la finestra, balcó o terrat. Us expliquem com es diuen alguns dels núvols que podreu observar al llarg dels propers dies a Barcelona.

Núvols baixos

Parlem de núvols baixos quan ens referim a núvols que es troben a la part baixa de l’atmosfera i sovint poden ser en forma de boires i boirines (sí, també són núvols!). Tanmateix, n’hi ha d’altres que no dificulten la visibilitat, perquè no es formen sobre la superfície terrestre/aquàtica, però també es formen a les capes més baixes de l’atmosfera, és a dir, per sota dels 2.000 metres. Generalment, van associats a temps estable i, majoritàriament, estan formats per gotes d’aigua.

  • Estrats. Capa llisa de núvols que poden dificultar la visibilitat. Acostuma a estar fragmentada irregularment, sense formacions arrodonides definides.

  • Estratocúmuls. Capa de núvols plena de formacions arrodonides. El color varia des del gris clar a tonalitats de gris més fosc i entre les formes arrodonides hi ha espais de cel clar.

  • Cúmuls. Formacions de núvols amb una base força plana i una part superior que pot assimilar-se a cotó fluix. Contorns definits. Poden créixer fins a transformar-se en cumulonimbus.

Núvols mitjans

Es tracta de núvols que es formen a una altura d’entre 2.000 i 6.000 de l’atmosfera i, majoritàriament, estan formats per gotes d’aigua i cristalls de gel.

  • Nimboestrats. Són núvols llisos i foscos, ja que tenen força desenvolupament vertical, és a dir, són bastant gruixuts. Aquests sí que poden deixar pluges.

  • Altoestrats. Són núvols que poden assimilar-se a un llençol estirat al cel, de color gris o blanc. Els rajos de sol poden travessar-los.

  • Altocúmuls. Es tracta de núvols arrodonits, generalment per la influència del vent a aquestes capes de l’atmosfera. Acostumen a ser blancs o grisos.

Núvols alts

Són núvols que es formen per sobre dels 6.000 metres d’altura i, majoritàriament, estan formats per cristalls de gel. 

  • Cirrocúmuls. Agrupacions de núvols petits i arrodonits molt similars entre si. No deixen precipitacions.

  • Cirroestrats. S’assemblen força als altoestrats perquè també poden assimilar-se a un llençol estès al cel però, en aquest cas, els cristalls de gel que el formen faciliten la formació de diferents efectes òptics, com halos i parhelis, ja que també deixen passar els raigs del Sol o la Lluna.

  • Cirrus. Són núvols molt prims i acostumen a assimilar-se a flocs de cabells o plomes. No deixen pluja.

Cumulonimbus

Aquest núvol es mereix una categoria a part ja que té molt desenvolupament vertical i, per tant, abasta diverses capes de l’atmosfera. És el núvol per excel·lència de les tempestes i té una forma molt característica: d’embut.