A Londres la temperatura ha baixat més de 10 ºC en només dos dies. L'hivern ha arribat per uns dies. Foto: Enric Botella

L’hivern ha tornat a Europa de manera sobtada. No a tot arreu, però on ho ha fet, la temperatura ha caigut notablement a valors que feia moltes setmanes que no es registraven. Mitja Europa té aquest dilluns unes màximes que no arriben als 10 ºC.

Mitja Europa amb temperatures d’hivern. L’altra meitat, amb ambient calorós

Dues masses d’aire lluiten a territori europeu. El passadís que han deixat una borrasca situada al cap nord i un anticicló al sud d’Islàndia ha facilitat que arribés a bona part del continent una massa d’aire fred d’origen Àrtic que deixa un temps plenament hivernal.

Es deixa sentir ja aquest dilluns al Regne Unit, països escandinaus, França, Alemanya i camina cap a Bielorússia, la zona alpina i les repúbliques bàltiques. Temperatures notablement més baixes que les que tocaria, amb anomalies que arriben a més de 10 ºC per sota del que seria normal en unes dates semblants.

anomalia de temperatura en superfície. Font: Tropicaltidbits

A l’altra banda, els països de l’est i Turquia, on una glopada d’aire càlid deixa unes temperatures notablement més altes de les que seria usual i que s’acosten a la marca dels 30 ºC en alguns països a tocar del mar Negre.

temperatures registrades el migdia del dia 11 de maig. Font: woespana

Com a resultat, mitja Europa vestida d’estiu i mitja Europa vestida d’hivern, amb una separació mínima, d’amb prou feines un parell de centenar de quilòmetres.

Les nevades, just a la línia de xoc de masses d’aire

I és precisament aquesta línia divisòria la que comporta un temps més inestable. Xàfecs, tempestes i nevades a cotes inusualment baixes i que podrien arribar al nivell del mar en alguns punts de les repúbliques bàltiques i zones properes, i per sota dels 500 m en altres molts punts de l’Europa central.

imatge satèl·lit dilluns 11 de maig. Font: SAT24.com

Una línia gairebé tallada amb ganivet i que delimita el temps estiuenc de la banda est i el temps hivernal de l’oest i el nord. Al migdia d’aquest dilluns, 11 de maig, les temperatures tot just tocaven els 10 ºC a Londres o París, els 7 ºC a Berlín per pujar un cop creuada aquesta línia que delimita l’hivern de l’estiu fins als 24 ºC de Varsòvia, els 23 ºC de Minsk o els 20 ºC de Moscou.

De fet, a Polònia es donava aquest migdia la paradoxa que tenien mig país amb hivern i mig amb estiu. A Torun, una ciutat del curs mitjà del riu Vístula tenien al migdia d’aquest dilluns 10 ºC. A Varsòvia, 200 km aigües amunt del mateix riu, a la mateixa hora, tenien 24 ºC.

A Barcelona, simplement normalitat

I a Barcelona una mica en terra de ningú, el que sí que s’ha notat és una renovació de masses d’aire. La fresca i els ruixats d’aquest diumenge han donat pas a un ambient canviant i típic de la primavera, que es mantindrà bona part de la setmana.

L’estiu de principis de mes queda definitivament enrere i la primavera sembla que vol fer el que toca. Primavera.

La nevada més tardana a Central Park

Però no només a Europa tenim una entrada de fred tarda. A la costa est dels Estats Units aquest cap de setmana han patit una irrupció d’aire fred de rècord.

A Nova York s’han superat dos rècords històrics. Després de gairebé dos mesos sense hivern, aquest cap de setmana han igualat la nevada més tardana mai vista a Central Park, igualant el 9 de maig del 1977, que des d’ara comparteix rècord de nevada tardana amb el present 9 de maig del 2020.

També extraordinari el rècord històric de fred. Els 34 ºF ( prop d’1 ºC) registrats a Nova York aquest dissabte, superen el rècord històric de fred en un mes de maig, que datava de l’any 1947.