Aquests dies la neu a tornat a cobrir grans zones dels Estats Units i ha tornat a fer acte de presència a Nova York, un clàssic hivernal.
Tot i que Barcelona i Nova York són gairebé al mateix paral·lel (al voltant dels 40 graus de latitud nord), el cert és que neva molt més a la ciutat nord-americana que a Barcelona. Hi ha diversos factors que expliquen aquesta gran diferència climàtica.
La posició respecte al fred
Aquest és, sense cap mena de dubte, el factor principal en aquesta gran diferència climàtica.
La circulació general de l’atmosfera (la usual) va d’oest cap a est, de manera que els centres d’acció i les masses d’aire es mouen d’oest a est per norma “general”. I aquí té un paper clau la posició que tenim respecte del fred.
En el cas de Barcelona, les masses d’aire fred les hem d’anar a buscar entre Centreeuropa i Rússia, a l’est de la nostra posició. D’aquesta manera, una circulació “general” de l’atmosfera no ens portaria mai el fred, sinó que ens portaria (sempre, com a cosa habitual) les masses d’aire atlàntiques. Perquè ens arribés el fred intens, caldria una situació totalment contraria a la “general”, una circulació de nord-est cap a sud-oest, i això és bastant menys probable.
En el cas de Nova York passa tot el contrari: les masses d’aire fred més potents se situen entre la zona dels grans llacs i el Canadà, situats a l’oest de la seva posició. D’aquesta manera, la mateixa circulació general s’encarrega ja de portar el fred a la ciutat dels gratacels.
Els corrents oceànics
Tot i que l’oceà quedi una mica lluny de Barcelona, també és important conèixer què passa per entendre la diferència entre la costa atlàntica americana i la costa atlàntica europea.
A la costa europea (i, per proximitat, a Barcelona) arriba un corrent d’aigua càlid, que porta aigua temperada del golf de Mèxic cap a Europa. És l’anomenat corrent del Golf. Aquest corrent d’aigua s’encarrega de suavitzar les temperatures per allà on circula, i fa que proporcionalment la temperatura sigui molt més agradable al Regne Unit i França que a la costa est dels Estats Units. En el cas de Barcelona, a més a més s’hi suma que el Mediterrani és un petit mar i gairebé tancat, cosa que fa que sigui més temperat.
Per contra, a la costa est dels Estats Units els arriba el corrent fred del Llaurador, que porta aigües fredes de Groenlàndia cap a les seves platges i que impedeix que el mar actuï com a termoregulador del clima de la mateixa manera a un lloc que a un altre. Per tenir-ne una idea, l’aigua de l’oceà a Lisboa volta els 16 ºC. A la mateixa latitud, a Nova York, amb prou feines volta els 5 ºC.
Terranova i Llaurador, una “màquina” de fer borrasques
Aquests dos factors (corrents oceànics i posició respecte del fred) juntament amb la capacitat de formació de borrasques de Terranova i altres factors esdevenen clau per entendre que, tot i estar situats al mateix paral·lel (Nova York al paral·lel 40 ºN i Barcelona al paral·lel 42 ºN) són ciutats que tenen unes realitats climàtiques ben diferenciades.
És per això que veure neu a Barcelona és infinitament més complicat que a qualsevol altre ciutat de la costa est americana.