temps-primavera
El temps insegur i primaveral marcarà l'agenda meteorològica la setmana vinent. Foto: Paqui Soldado

Aquest diumenge l’arribada d’una pertorbació ha obert la porta a la primavera. Després d’uns dies totalment estiuencs, amb valors de temperatura més propis de juny i alguns de juliol, amb màximes de fins a 28 i 29 ºC, el temps tendirà a recuperar el que tocaria per a aquesta època de l’any, amb una setmana primaveral i amb un temps insegur que no acabarà de marxar.

Ambient més fresc

El que més notarem d’aquest canvi de temps que ha arribat aquest diumenge serà el descens del termòmetre. Aquesta pertorbació ha permès que arribi una massa d’aire més fresca, més pròpia pel que tocaria als inicis de maig, i sembla que aquesta tendència es quedarà durant dies i dies, almenys, mapes en mà, una setmana i mitja.

No farà més fred de l’habitual, sinó una temperatura normal. Malgrat això, a finals de la setmana vinent, entre divendres i diumenge, una entrada d’aire més fred farà que la temperatura quedi lleugerament per sota de la mitjana per a l’època de l’any, amb un ambient relativament més fresc.

850temp_anomalia
El cap de setmana arribarà més aire fred. Anomalia de la temperatura a 850 hPa prevista per a diumenge.

Per altra banda, i de manera excepcional, aquest dilluns la tendència serà completament diferent. L’arribada de vent de ponent i llebeig, que bufarà amb cops entre 40-50 km/h, farà disparar els termòmetres a Barcelona i a molts punts de la costa i del prelitoral. Serà l’únic dia de la setmana en què les temperatures quedaran per sobre dels 25 ºC amb un ambient calorós. Puntualment divendres tornarà a remuntar la temperatura, però no pujarà tant com dilluns.

espaguetis-barcelona-maig
La temperatura recuperarà valors propis per a l’època de l’any.

Es manté la inestabilitat

Aquesta pertorbació, a part de portar-nos una temperatura més fresca que dies enrere, també ha obert la porta al temps primaveral. Al llarg de la setmana vinent noves pertorbacions s’aniran despenjant i situant a l’oest de la península Ibèrica. La circulació d’aquestes baixes serà cap a l’est i ens portaran un temps insegur amb nuvolades i risc de ruixats.

La primera línia d’inestabilitat ens afectarà entre dimarts i dimecres. La pluja arribarà a partir de migdia per les Terres de l’Ebre i Ponent i al final del dia i de matinada anirà afectant la resta del territori, tot i que els ruixats cada vegada seran més dispersos amb el pas de les hores.

Entre dijous i divendres tornarà a creuar-nos una pertorbació que deixarà xàfecs i tempestes sobretot a l’oest de Catalunya. A Barcelona els ruixats cauran al final del dia i primeres hores de la matinada, però serà un vist i no vist, ja que avançaran ràpidament.

De cara al cap de setmana i segons alguns models, dissabte vinent podria ser el dia més plujós de la setmana. Segons les previsions, aniran caient ruixats, de manera dispersa, des de primeres hores del matí fins a la matinada de diumenge. En tot cas, cal remarcar que queden dies i que actuament alguns mapes no mostren aquesta possibilitat de pluja el cap de setmana. Caldrà, doncs, anar seguir dia a dia com evoluciona el temps. En tot cas, el que sí podem assegurar és que el temps insegur i primaveral no acabarà de marxar la setmana vinent.

models-meteos-mitja-termini
Divendres matinada creuarà una petita pertorbació que ens portarà una altra tanda de ruixats.