Kitesurf a la Barceloneta amb temporal

Divendres va ser el primer dia, des que s’ha activat l’estat d’alarma per la covid-19, que van obrir les platges de la ciutat. La mar estava força tranquil·la, amb marejol i una mica de mar de fons, és a dir, amb onades inferiors als 50 centímetres d’altura. El cap de setmana la situació marítima va canviar radicalment i aquest dilluns es mantindrà l’onatge de més de dos metres d’altura.

La temperatura de l’aigua del mar a la Barceloneta, segons l’Agència Estatal de Meteorologia, era de 20 ºC divendres. Aquest dilluns la temperatura de l’aigua del mar és de 17 ºC, el vent predominant és de ponent i garbí, amb ratxes màximes previstes de 50-60 km/h i maregassa.

Alteració marítima fins dilluns

Aquest diumenge ha arribat una pertorbació que ha portat aire fred i precipitacions a casa nostra, amb vents moderats, d’uns 50 km/h, i d’entre llevant i xaloc. Les precipitacions han estat poc abundants i a Barcelona la quantitat més significativa ha estat de 12 l/m2 al barri de Vallcarca. Aquests dilluns ja no s’esperen precipitacions, però l’onatge encara seguirà alterat, igual que ahir diumenge.

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya manté un avís de situació meteorològica de perill per mala mar i que afecta bona part de la Costa Brava i el nord de la Costa Central, bàsicament Maresme i Barcelonès.

Els vents de llevant i xaloc van ser els responsables de l’alteració marítima del cap de setmana, amb onades que van superar els dos metres d’altura a la ciutat. Aquesta tendència es mantindrà al llarg d’aquest dilluns, si bé el vent predominant serà de garbí i bufarà amb ratxes moderades, de 50-60 km/h.

alteracio-maritima
Estat de la mar prevista per a dilluns a la tarda, segons l’AEMET

A partir de dimarts, la situació marítima podria millorar, encara que caldrà seguir l’evolució dels models meteorològics, ja que la inestabilitat i l’arribada de noves pertorbacions al llarg de la setmana podrien fer alterar novament l’estat de la mar.

L’onatge també facilitarà que aflori aigua més profunda del fons marí i que es produeixi un refredament de la temperatura marítima, tal hi com s’ha detectat ja des de divendres passat.