tempesta-alfons-puertas
Aquesta tarda arribaran els xàfecs i tempestes a Barcelona. Imatge: Alfons Puertas

El canvi de temps que hem anat anunciant fa dies ja ha arribat, i déu n’hi do amb quina empenta ho ha fet. Un embossament d’aire fred en altura ha estat el responsable que la pluja caigui amb ganes aquest diumenge a molts indrets de Catalunya, amb aiguats, tempestes fortes i fins i tot un cap de fibló.

Pluja abundant a l’Ebre i al Pirineu

Tal com estava previst, la pertorbació ha començat a deixar els primers xàfecs importants cap a les comarques de l’Ebre, de Tarragona i al Pirineu. Aquí, les tempestes han descarregat amb intensitat i fins i tot, en poques hores, ja han arribat a acumular registres que han arribat als 120 l/m2, com és el cas dels Ports de Beseit.

De moment, les Terres de l’Ebre i el Pirineu són els punts on la pluja ha deixat registres més destacats, com per exemple els 79 l/m2 a Horta de Sant Joan, 31 dels quals han caigut en mitja hora; 60 l/m2 a Ulldecona o 58 l/m2 a Batea. Al Pirineu i Prepirineu oriental la regada també ha sigut destacable, amb valors fins als 68 l/m2 a Guardiola de Berguedà, els 69 l/m2 a Ulldeter, els 68 l/m2 a Guixers o els 65 l/m2 a Bagà.

Cap de fibló a Tarragona

A mesura que la pertorbació ha anat avançant cap a l’est, les tempestes també s’han anat desplaçant i han afectat especialment la zona de la Costa Daurada, on han descarregat també amb intensitat.

Tant és així que s’ha pogut observar un cap de fibló al port de Tarragona, al barri del Serrallo. Aquest cap de fibló s’ha desfet un cop ha tocat terra.

Les tempestes esquiven Barcelona

Al llarg del matí la pluja ha anat caient de manera més aviat suau a la ciutat, tot i que abans de l’albada hi ha hagut algun ruixat una mica més destacat però de curta durada. En tot cas, fins al migdia els màxims registres de precipitació acumulats han arribat fins als 8 l/m2.

En tot cas, estava previst que durant la tarda els ruixats i les tempestes tornessin a afectar Barcelona, però finalment han acabat esquivant a la ciutat. A mesura que l’aire fred anava arribant, les nuvolades han tornat a créixer deixant un cel molt amenaçador durant la tarda, però els xàfecs han acabat descarregant al voltant de la ciutat, afectant especialment als vallesos i al Maresme.

Millor temps dilluns

Dilluns els papers s’intercanviaran amb diumenge i passarem de tenir un dia tapat, plujós i fresc, a una jornada assolellada, ventada i calorosa. El vent de ponent serà el responsable d’escampar els núvols, però també de fer apujar els termòmetres cap als 25 o 26 ºC de màxima, amb un ambient que es mantindrà càlid.

La resta de setmana el temps no farà net del tot, es mantindrà la inestabilitat i una temperatura més baixa, pròpia per a l’època de l’any.