Veïns de la Font d’en Fargues han alertat l’Ajuntament de Barcelona de la presència d’un rusc de vespes asiàtiques davant del número 101 del carrer de Montserrat Casanovas. Fa més d’una setmana que per les xarxes circulen imatges i comentaris de persones que l’han vist i que s’han mostrat sorpresos per les seves dimensions. El niu està situat dalt d’un arbre, a uns 8 metres d’altura, a prop d’alguns habitatges i en una zona de pas propera a diverses escoles i equipaments com el Casal de la Font d’en Fargues.

“Cada cop que el miro em fa por que es pugui despenjar o trencar algun tros. No crec que sigui gaire normal que estigui això en una ciutat”, apunta Carme Carceller, una veïna que viu just davant el rusc. La María Guerrero passa cada dia per davant del niu de vespes per acompanyar el seu net a l’escola i diu que “n’havia vist de més petits, però cap com aquest. A més es nota que hi ha més vespes per la zona”.

Pendents de l’actuació municipal

La vespa asiàtica és una espècie invasora que es va detectar per primer cop el 2018 a la serra de Collserola. Són més grans i més fosques que la vespa europea i la seva picada és una mica més intensa, però només pot resultar perillosa en cas d’al·lèrgia.

L’Ajuntament de Barcelona ha assegurat que procedirà a retirar el rusc aquesta setmana en coordinació amb la Guàrdia Urbana. L’estratègia de control de la població de vespes és competència de la Generalitat i els ajuntaments només actuen de forma reactiva per raons de seguretat de les persones i la biodiversitat local.

L’any passat, el consistori va gestionar 279 incidències d’aquest tipus i en la primera meitat del 2021 n’hi ha hagut 103.