Des de fa uns mesos, els jardins de les comunitats de veïns del barri de Pedralbes són les noves víctimes dels senglars. Els animals baixen de nit de Collserola, creuen el Parc de l’Oreneta, entren als jardins dels edificis i els deixen completament destrossats.

La nit de dimecres van entrar en una comunitat del carrer de Borrell i Soler i van remoure tota la gespa del parterre. No és la primera vegada que entren en aquest jardí. De fet, el president de l’Associació de Veïns de Pedralbes, Lluís Sanglas, assegura que hi ha “una invasió diària” des de fa mesos, i que “cada any és pitjor”. “El 80 % dels jardins de l’entorn han estat envaïts per senglars”, assegura Sanglas.

La gespa del jardí, completament malmesa pel pas dels senglars

Els veïns asseguren que han denunciat la situació repetidament al districte i també a la Guàrdia Urbana. Sanglas apunta que una solució podria ser tancar el Parc de l’Oreneta a les nits, per impedir que baixin al barri. També creuen que caldria fer batudes per reduir-ne la població. El regidor de Les Corts, Joan Ramón Riera, reconeix el problema i recorda que ja s’estan fent “caçeres controlades”. Riera, però, creu que és “estratègic” fer més pedagogia i tenir els carrers nens “perquè els senglars no baixin”.

Per què a la tardor proliferen els senglars a Barcelona?

Es tracta d’un fenomen estacional en què grups de senglars joves busquen menjar en zones urbanitzades perquè les mares els expulsen per atendre les cries noves

“No electrificarem les nostres comunitats com camps de concentració”

Els jardins d’aquestes comunitats són oberts al carrer i els senglars hi poden accedir fàcilment. Els veïns, però, asseguren que no els poden tancar perquè és una zona municipal, i tampoc no volen ni sentir a parlar d’altres opcions com les tanques elèctriques. “No electrificarem les nostres comunitats com si fossin camps de concentració”, afirma el president de l’associació.

La tanca electrificada de la Creu de Pedralbes no atura els senglars

Els veïns també denuncien que la tanca electrificada que es va instal·lar al voltant de la Creu de Pedralbes “no serveix per a res”. De fet, els senglars han entrat sense problemes a la illeta verda on hi ha la creu i n’han destrossat la gespa. Aquest “pastor elèctric” es va instal·lar al maig, i és el primer d’aquestes característiques que hi ha a la ciutat per evitar que els senglars s’acostin a les zones urbanes. Fa menys de metre i mig d’altura i rodeja tot el parterre on està la creu monumental.

El Parc de Cervantes, tancat per la presència d’un senglar

Un altre dels punts on els senglars també han causat problemes aquests últims dies és al Parc de Cervantes. El 26 d’octubre Parcs i Jardins va haver de tancar-lo a petició de la Guàrdia Urbana perquè hi havia un senglar. No és la primera vegada que es detecta la presència de senglars als parcs de la zona nord de la ciutat. També se n’han pogut veure en altres punts com el Parc Güell o als jardins del Laberint d’Horta.