imatge de sol al Tibidabo
Dia radiant a Collserola, pels volts de Sant Martí del 2018. Foto: @cityclass35

Fer plans, o reservar activitats a l’aire lliure, pels volts de Sant Martí (l’onze de novembre) sol ser habitualment una bona decisió. Aquest sant sol coincidir, estadísticament, amb un breu període de temps —normalment d’uns pocs dies de durada— en el qual el temps s’estabilitza i el termòmetre assoleix valors força agradables: l’anomenat estiuet de Sant Martí

El responsable d’aquest temps acostuma a ser l’arribada de l’anticicló, el qual va associat a cel clar a bona part del territori —excepte a les fondalades on pot haver-hi boira— i a temperatures força contrastades.

El sol de mitjans de novembre encara pot escalfar una mica al migdia, motiu pel qual pels volts de Sant Martí es poden enregistrar temperatures màximes pròximes, o lleugerament superiors, als 20 graus a moltes contrades de costa i prelitoral.

Sant Martí sol posar fi a setmanes de temporals i cel gris

Sant Martí s’associa al final de les situacions de pluja freqüents, dies grisos i humits, i dona la benvinguda als primers tastets de l’anticicló, habitual i força persistent a casa nostra durant els mesos més freds de l’any.

Sol correspondre a un període de temps de treva entre la pluja de l’octubre i l’arribada dels primers episodis de fred i neu de l’hivern.

Cal recordar que, estadísticament, el mes d’octubre és un dels més plujosos de tot l’any a molts sectors de Catalunya pròxims al litoral. És el cas de Barcelona, on a l’Observatori Fabra s’acumulen de mitjana 91 litres per metre quadrat (període de referència 1981-2010), mentre que al novembre se’n totalitzen 66 litres.

Enguany, l’octubre ha quedat per sota des del punt de vista pluviomètric però, també és cert, que el fred ens ha arribat més d’hora del que estàvem acostumats els darrers anys.

La llegenda de Sant Martí

Diu la llegenda que Sant Martí, quan era militar de l’exèrcit romà i es dirigia a lluitar contra els bàrbars va trobar un captaire al costat de camí. Era un dia fred i amb neu. Martí es va mostrar generós amb el captaire i va compartir fins i tot la seva capa, que va tallar amb la seva espasa. La bona actitud de Martí va ser recompensada, segons la llegenda, amb la retirada de la neu i del fred.

Hi haurà estiuet enguany?

Aquest dissabte sí serà plujós, però amb un canvi notori a partir de diumenge.

Meteograma previst per als propers dies. Font: wetterzentrale

Ara com ara, si es pot parlar d’estiuet de Sant Martí, aquest serà en el període comprès entre diumenge 8 i dimecres 11, just coincidint amb el dia de la seva onomàstica. per bé que és cert que tot apunta a que els dies més càlids seran els de principis de la setmana vinent i que la temperatura, a poc a poc, s’anirà desinflant. Els núvols també sembla que han de marxar i, per tant, s’obre la porta a l’estiuet per principis de la setmana vinent.

Els mapes a mitjà termini anuncien, de moment, temperatures pròpies per a l’època de l’any com a mínim fins a la segona desena del mes. No s’entreveuen, per tant, ara per ara, noves calorades ni períodes de fred hivernal.