estiuet sant marti 2023

Saps quan és l’estiuet de Sant Martí 2023? Fer plans, o reservar activitats a l’aire lliure, pels volts de Sant Martí (l’11 de novembre), acostuma a ser habitualment una bona decisió. I ho és pel fenomen que coneixem popularment com a estiuet de Sant Martí. Aquest sant sol coincidir, estadísticament, amb unes dates concretes: un breu període de temps —normalment d’uns pocs dies de durada— en què el temps s’estabilitza i el termòmetre assoleix valors força agradables.

El responsable d’aquest bon temps acostuma a ser l’arribada de l’anticicló, el qual va associat a cel clar a bona part del territori —excepte a les fondalades on pot haver-hi boira— i a temperatures força contrastades.

El sol de mitjans de novembre encara pot escalfar una mica al migdia, motiu pel qual pels volts de Sant Martí es poden enregistrar temperatures màximes pròximes, o lleugerament superiors, als 20 graus a moltes contrades de costa i prelitoral.

Sant Martí sol posar fi a setmanes de temporals i cel gris

Sant Martí s’associa al final de les situacions de pluja freqüents, dies grisos i humits, i dona la benvinguda als primers tastets de l’anticicló, habitual i força persistent a casa nostra durant els mesos més freds de l’any.

Sol correspondre a un període de temps de treva entre la pluja de l’octubre i l’arribada dels primers episodis de fred i neu de l’hivern.

Cal recordar que, estadísticament, el mes d’octubre és un dels més plujosos de tot l’any a molts sectors de Catalunya pròxims al litoral. És el cas de Barcelona, on a l’Observatori Fabra s’acumulen de mitjana 86 l/m² (període de referència 1991-2020), mentre que al novembre se’n totalitzen 59 l/m².

Enguany, la sequera continua i ni la primavera ni l’inici de la tardor han complert amb les seves tradicionals pluges. A més a més, de moment no hi ha manera que arribi el fred.

La llegenda de sant Martí

Diu la llegenda que sant Martí, quan era militar de l’exèrcit romà i es dirigia a lluitar contra els bàrbars va trobar un captaire al costat de camí. Era un dia fred i amb neu. Martí es va mostrar generós amb el captaire i va compartir fins i tot la seva capa, que va tallar amb la seva espasa. La bona actitud de Martí va ser recompensada, segons la llegenda, amb la retirada de la neu i del fred.