bon temps

Fer plans, o reservar activitats a l’aire lliure, pels volts de Sant Martí (l’11 de novembre) acostuma a ser habitualment una bona decisió. I ho és pel fenomen que coneixem popularment com a estiuet de Sant Martí. Aquest sant sol coincidir, estadísticament, amb un breu període de temps —normalment d’uns pocs dies de durada— en el qual el temps s’estabilitza i el termòmetre assoleix valors força agradables.

El responsable d’aquest bon temps acostuma a ser l’arribada de l’anticicló, el qual va associat a cel clar a bona part del territori —excepte a les fondalades on pot haver-hi boira— i a temperatures força contrastades.

El sol de mitjans de novembre encara pot escalfar una mica al migdia, motiu pel qual pels volts de Sant Martí es poden enregistrar temperatures màximes pròximes, o lleugerament superiors, als 20 graus a moltes contrades de costa i prelitoral.

Sant Martí sol posar fi a setmanes de temporals i cel gris

Sant Martí s’associa al final de les situacions de pluja freqüents, dies grisos i humits, i dona la benvinguda als primers tastets de l’anticicló, habitual i força persistent a casa nostra durant els mesos més freds de l’any.

Sol correspondre a un període de temps de treva entre la pluja de l’octubre i l’arribada dels primers episodis de fred i neu de l’hivern.

Cal recordar que, estadísticament, el mes d’octubre és un dels més plujosos de tot l’any a molts sectors de Catalunya pròxims al litoral. És el cas de Barcelona, on a l’Observatori Fabra s’acumulen de mitjana 91 litres per metre quadrat (període de referència 1981-2010), mentre que al novembre se’n totalitzen 66 litres.

Enguany, la sequera continua i ni la primavera ni la tardor han complert amb les seves tradicionals pluges. A més a més el fred ha tornat a arribar tard.

La llegenda de Sant Martí

Diu la llegenda que Sant Martí, quan era militar de l’exèrcit romà i es dirigia a lluitar contra els bàrbars va trobar un captaire al costat de camí. Era un dia fred i amb neu. Martí es va mostrar generós amb el captaire i va compartir fins i tot la seva capa, que va tallar amb la seva espasa. La bona actitud de Martí va ser recompensada, segons la llegenda, amb la retirada de la neu i del fred.

Hi haurà estiuet de Sant Martí 2021?

L’estiuet de Sant Martí farà el salt enguany. No hi ha cap perspectiva de bonança ni suavitat en un temps que vindrà marcat per la borrasca Blas.

Meteograma previst per als propers dies. Font: wetterzentrale

Ara com ara els mapes indiquen una setmana molt moguda des del punt de vista del temps, amb vent fort, temporal de mar i possibles pluges entre dimecres i dijous, dia que Sant Martí celebra la seva onomàstica.

Sense fer fred, el cert és que l’ambient serà desapacible i, ara com ara, no s’entreveu cap estiuet els propers dies. Sant Martí punxa aquest 2021.