imatge de sol al Tibidabo
Dia radiant a Collserola. Foto: @cityclass35

Fer plans, o reservar activitats a l’aire lliure, pels volts de Sant Martí (l’onze de novembre) sol ser habitualment una bona decisió. Aquest sant sol coincidir, estadísticament, amb un breu període de temps —normalment d’uns pocs dies de durada— en el qual el temps s’estabilitza i el termòmetre assoleix valors força agradables.

El responsable d’aquest temps és l’arribada de l’anticicló, el qual va associat a cel clar a bona part del territori —excepte a les fondalades on pot haver-hi boira— i a temperatures força contrastades.

El sol de mitjans de novembre encara pot escalfar una mica al migdia, motiu pel qual pels volts de Sant Martí es poden enregistrar temperatures màximes pròximes, o lleugerament superiors, als 20 graus a moltes contrades de la terra baixa.

Sant Martí sol posar fi a setmanes de temporals i cel gris

Sant Martí s’associa al final de les situacions de pluja freqüents, dies grisos i humits, i dona la benvinguda als primers tastets de l’anticicló, habitual i força persistent a casa nostra durant els mesos més freds de l’any.

Sol correspondre a un període de temps de treva entre la pluja de l’octubre i l’arribada dels primers episodis de fred i neu de l’hivern.

Cal recordar que, estadísticament, el mes d’octubre és un dels més plujosos de tot l’any a molts sectors de Catalunya pròxims al litoral. És el cas de Barcelona, on a l’Observatori Fabra s’acumulen de mitjana 91 litres per metre quadrat (període de referència 1981-2010), mentre que al novembre se’n totalitzen 66 litres.

Enguany, l’octubre ha superat, i amb escreix, les estadístiques ja que a l’Observatori Fabra s’han recollit més de 200 litres per metre quadrat. Ha estat el més plujós des del 1987.

La llegenda de Sant Martí

Diu la llegenda que Sant Martí, quan era militar de l’exèrcit romà i es dirigia a lluitar contra els bàrbars va trobar un captaire al costat de camí. Era un dia fred i amb neu. Martí es va mostrar generós amb el captaire i va compartir fins i tot la seva capa, que va tallar amb la seva espasa. La bona actitud de Martí va ser recompensada, segons la llegenda, amb la retirada de la neu i del fred.

Fins quan s’allargarà la bonança?

Els mapes del temps preveien un dia de Sant Martí radiant a Barcelona i a bona part del país, i així ha estat. El vent ha perdut força a la capital catalana, el cel s’ha mantingut bàsicament assolellat i el termòmetre s’ha enfilat fins als 22 graus al centre de la jornada.

L’ambient d’aquest diumenge tant al passeig Marítim com a la platja ha recordat molt el d’un dia d’estiu i fins i tot hi ha hagut algun valent que s’ha atrevit a entrar a l’aigua. La temperatura ha estat de 6 graus més respecte de la màxima de divendres i la mínima respecte a aquest dissabte també ha estat entre 3 i 4 graus més alta.

El termòmetre es mantindrà per la banda alta com a mínim fins a mitjans de la setmana vinent, tot i la presència de més nuvolositat entre dimarts i dimecres. Els núvols i els xàfecs podrien sovintejar a partir de dimecres a prop del mar.

Els mapes a mitjà termini anuncien, de moment, temperatures pròpies per a l’època de l’any com a mínim fins a la segona desena del mes. No s’entreveuen, per tant, ara per ara, noves calorades ni períodes de fred hivernal.