El canvi climàtic també sacseja els ritmes de la natura (la fenologia) i endarrereix, entre altres fenòmens, els colors de la tardor i la caiguda de les fulles.

Segons ha informat el projecte de ciència ciutadana Ritme natura, coordinat pel CREAF i el Servei Meteorològic de Catalunya, aquesta tardor els ritmes de la natura van uns quants dies endarrerits respecte a la mitjana i respecte a anys anteriors.

Arriba el punt òptim cromàtic, enguany més tard que altres anys

En general, la tardor va bastant endarrerida respecte a l’any passat, quan vam tenir uns mesos de setembre i octubre més freds i plujosos que enguany.

Ritme natura informa que aquesta setmana arribarà el màxim cromàtic a la majoria de fagedes de Calalunya, amb colors vermellosos o fortament ataronjats.

L’augment de la temperatura causat per l’escalfament global està implicant un escurçament de la tardor climàtica, amb unes primeres setmanes cada cop més càlides i glaçades cada any més tardanes. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, el setembre va ser més càlid de l’habitual a bona part del territori català, i acabem de passar també per un octubre força més suau del normal.

En comarques amb gran superfície d’arbres caducifolis com el Ripollès, Osona, la Garrotxa o la Selva, s’han registrat valors de temperatura d’entre 1 i 2 graus superiors a la mitjana d’aquesta època de l’any, un fet que té efectes sobre els colors de la tardor.

Mentrestant, a les fagedes de l’Aran, el Berguedà o el Ripollès ja fa dies que hi predominen els tons ocres i marronosos, especialment en aquelles de cotes més altes. En d’altres de menor altitud, com les del Montseny o la famosa Fageda d’en Jordà, el moment de màxima coloració hi arribarà els propers dies.

A banda de les fagedes, altres espècies caducifòlies com els bedolls, els roures, els cirerers, els aurons o els pollancres segueixen una dinàmica semblant, desplegant la tardor a mesura que baixen les temperatures.

Aquest fet explica que veiem els canvis cromàtics primer als Pirineus i, a poc a poc, al ritme que marquen les diferències tèrmiques, les tonalitats acolorides van baixant de cota.

Impacte planetari

Els canvis en el calendari natural que provoca el canvi climàtic afecten els cicles globals del planeta, les interaccions dels éssers vius, el cicle de la matèria orgànica, la capacitat d’absorbir CO2, l’exposició a glaçades, etc. Això fa que, per exemple, una flor i un insecte determinat no es trobin en el moment que toca i això acabi afectant també la conservació de la biodiversitat.

El projecte FenoTwin

El canvi de color de les fulles suposa el tret de sortida del projecte FenoTwin, una campanya de Ritme natura en què pot participar-hi qualsevol persona fent fotos dels canvis cíclics de la natura que vegi al seu voltant: la caiguda de les fulles a la tardor, la sortida a la primavera, la maduració dels fruits… i pujar-les a l’aplicació iNaturalist.

La campanya és molt innovadora perquè es combinaran les observacions fenològiques fetes sobre el terreny pels voluntaris, amb les realitzades des de satèl·lit, l’altre mètode de seguiment que fa servir la ciència per estudiar els canvis de la natura.

Segons expliquen des del CREAF, aquesta combinació permetrà generar un ‘”digital twin” de la fenologia, és a dir, un bessó digital del que està passant sobre el terreny. El producte tindrà forma de mapa, on es podrà consultar a cada moment quin és l’estat del ritme de la natura a Catalunya.

Aquests dies d’esplendor cromàtica dels arbres caducifolis es presenten com una oportunitat perfecta per introduir-se en el món de l’observació fenològica
Ester Prat, coordinadora del projecte i tècnica del CREAF

El projecte FenoTwin està finançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).