Fred matinal
Gebrada matinal al Vallès. MeteoSantFost

La ciutat s’ha despertat amb la temperatura mínima més baixa des del mes d’abril. I podem dir que hem tingut valors de tardor molt avançada més que no pas dels primers dies de novembre. Temperatura nocturna que s’anirà recuperant les properes matinades.

Efecte marcat d’illa de calor

La nit ha estat serena i calmada, i amb la temperatura mínima s’ha posat de manifest el fenomen de l’illa de calor.

D’aquesta manera, als barris més cèntrics de la ciutat i amb molt més entramat urbà, com els districtes de Ciutat Vella i de Sants-Montjuïc, la nit ha tingut temperatures quatre i cinc graus més altes que alguns barris més perifèrics, sobretot els que toquen el Besòs i en plena Collserola.

És especialment remarcable la diferència en pocs quilòmetres que hem copsat entre els observatoris de Can Bruixa i de la Zona Universitària. Cinc graus de diferència en la temperatura mínima. Sens dubte que el fet que el complex universitari de les Corts estigui poc densament urbanitzat ha jugat un paper clau en la refrescada nocturna.

L’efecte Besòs també hi ha tingut un paper. Així, entre l’observatori de betevé (envoltat d’edificis, asfalt i ciment) i el Bon Pastor (molt a prop del riu Besòs i a la sortida de l’aire fred del Vallès), hi ha hagut més de tres graus de diferència.

Alguna temperatura ha fregat els 0 ºC a la regió metropolitana

Si a Barcelona ciutat ha fet fred, avui ja s’han vist els primers camps gebrats a la regió metropolitana. Sobretot a la falda de les muntanyes de l’Ordal i al Vallès. Per exemple, així es veia des de Sant Fost de Campsentelles:

El mapa de mínimes segons Meteoclimatic és prou explicatiu sobre com l’aire fred és més tossut i va cap a les àrees fondes.

Temperatura mínima el 6 de novembre. Meteoclimatic

Cal destacar els dos graus que s’han enregistrat a Rubí, a Vallromanes i a Torrelles de Llobregat, els tres graus de Mollet del Vallès, els quatre de Cerdanyola del Vallès i Molins de Rei, o bé els cinc graus de Sant Boi de Llobregat.