Foto: Martí Cusó

Trobar ruscs o eixams d’abelles o vespes dins de la ciutat és habitual. El que no ho és tant és que aquests insectes s’instal·lin en punts emblemàtics, com per exemple la Catedral de Barcelona. És el que va passar fa uns dies i la imatge del rusc l’ha compartit un usuari a les xarxes socials. A les fotografies, es veu clarament com el niu, de vespa asiàtica, està situat al cimbori de la Catedral.

Foto: Martí Cusó

Segons Martí Cusó, el rusc, que és de l’espècie “Vespa velutina”, fa entre 50 i 60 centímetres de diàmetre. Afirma que no suposa cap perill per a la gent, però que com que es tracta d’una espècie invasora, sí que pot representar una “amenaça per a la biodiversitat”.

Abelles o vespes, ruscos o eixams

Els eixams que poden aparèixer en zones urbanes no suposen un perill perquè són provisionals

Les imatges es van captar fa unes setmanes i aquest dimecres, ha tornat a fer més fotografies, aquesta vegada des de més a prop. En un fil a Twitter, Martí Cusó explica que fa uns dies es va fumigar el rusc, però que encara queden algunes vespes vives.

Foto: Martí Cusó

Fonts municipals han confirmat a betevé que l’actuació es va dur a terme divendres, 15 d’octubre. Es va introduir un líquid dins el niu, que quan faci efecte el deixarà del tot inoperatiu.

Un fenomen natural i habitual a la ciutat

És habitual que a les zones urbanes hi apareguin ruscs de vespes. El problema, però, és que puguin afectar les persones. És el que va passar fa uns dies, per exemple en un parc infantil de la via Trajana on es va detectar un vesper. L’espai es va precintar per evitar que els insectes piquessin els vianants. El setembre del 2020, es va haver d’eliminar un altre niu al Parc Central del Poblenou.