Ens trobem a la Setmana dels Barbuts 2022, la que popularment es coneix com la més freda de tot l’hivern.

Antigament, a falta d’instruments científics que poguessin evidenciar-ho, s’acostumava a associar el fred intens amb els dies de sant Pau Ermità (15 de gener), sant Maur Abat (16 de gener) i sant Antoni Abat (17 de gener). La setmana que inclou aquests sants rep el nom de la Setmana dels Barbuts, per la barba llarga i espessa que sembla que duien.

Fred els dies previs

La temperatura fa dies que marca valors totalment hivernals a Barcelona, sobretot en hores nocturnes, a causa de l’estancament de l’aire fred associat a les altes pressions.

Malgrat que els migdies podran ser agradables entre dilluns, 17, i dimarts, 18 de gener, tot indica que una altra injecció freda en altura s’encarregarà de fer baixar novament la temperatura a mitjans de setmana. Les nits es mantindran totalment hivernals, amb lleus glaçades a la llera del Besòs.

Els mapes a mitjà termini no anuncien pluja, però tampoc una recuperació clara de la temperatura. El fred intens té ganes de quedar-se uns dies més.

Caldrà estar atents també a l’evolució dels nivells de contaminació atmosfèrica, ja que l’ambient anticiclònic no afavoreix la dispersió dels contaminants.

Minves de gener

Un tercer fenomen que no serà rar de veure aquests dies seran les anomenades minves de gener. Aquest cap de setmana i dilluns encara hi haurà un onatge previst al port de Barcelona de més d’un metre d’alçària i això en dificultarà la formació. Durant els dies dels Barbuts podrà formar-se una pertorbació a l’oest peninsular que sembla que no ens afectarà directament, però sí que dificultarà l’ascens de la pressió atmosfèrica i, per tant, potser també la formació de les minves.

Les minves són un fenomen visible a ull nu, sobretot a les platges i espigons de la ciutat, on es pot observar un clar descens del nivell de l’aigua del mar, entre els 20 i els 50 centímetres, depenent de com de potent arribi a ser l’anticicló. Com més pressió atmosfèrica, més pressió exercirà sobre la làmina de superfície marina i, per tant, més pot baixar el nivell del mar.

Fred més enllà de la Setmana dels Barbuts 2022

La tradició també preveu la possibilitat que el fred pugui mantenir-se alguns dies més i inclou més dies presidits per sants que, evidentment, porten barba. Són sant Fructuós, que té la diada el 21 de gener, i sant Vicenç Màrtir, el dia 22. També hi ha qui inclou en aquest període alguns altres sants barbuts menors, com ara sant Benet i sant Efigi (15 de gener), sant Faci (18 de gener) i sant Canut (19 de gener).

Encara és aviat per assegurar que el fred es pugui mantenir amb tants dies d’antelació, però a @btveltemps estarem ben atents a l’evolució dels mapes del temps i actualitzarem les prediccions de forma diària.

Refranys i dites de la Setmana dels Barbuts

Una mostra de l’arrelament popular de la Setmana dels Barbuts són les dites populars que hi fan referència:

  • Per Sant Antoni fa un fred del dimoni.
  • Quan venen els tres barbuts —sant Pau Ermità, sant Maur i sant Antoni Abat— venen els freds cascarruts.
  • Entre Sant Antoni i Sant Sebastià, més fred que entre tot l’any fa.
  • Sant Antoni del porquet és el primer sant del fred.
  • Per Sant Antoni de gener penja el perdigot on et vingui bé, i si no vol cantar, penja’l per Sant Sebastià.
  • Si surt amb barba serà sant Antoni i si surt amb cua serà el dimoni.
  • Per la Setmana dels Barbuts governen els tres germans: tos, moquina i amagamans.
  • La Setmana dels Barbuts, setmana d’esternuts.
  • La pluja de la Setmana dels Barbuts, cada raig val cinc escuts.