Arriba la Setmana dels Barbuts 2024, la que popularment es coneix com la més freda de tot l’hivern. Antigament, a falta d’instruments científics que poguessin evidenciar-ho, s’acostumava a associar el fred més intens amb els dies de sant Pau Ermità (15 de gener), sant Maur Abat (16 de gener) i sant Antoni Abat (17 de gener).
La setmana que inclou aquests sants rep el nom de la Setmana dels Barbuts, per la barba llarga i espessa que sembla que duien i que s’associa a la neu i el fred. També se sol incloure en la Setmana dels Barbuts, per davant, sant Hilari (13 de gener) i, per darrere, sant Fructuós i sant Vicenç Màrtir (21 i 22 de gener, respectivament).
Aquest 2024, per tant, la Setmana dels Barbuts, segons el calendari, correspondrà majoritàriament a la setmana del 15 al 21 de gener pel fet d’englobar la majoria de sants.
El fred més rigorós anirà de baixa enguany durant la Setmana dels Barbuts
El fred intens, plenament hivernal, que hem tingut des de Reis no tindrà continuïtat durant la Setmana dels Barbuts. La temperatura tendirà a repuntar el cap de setmana del 13 i 14 de gener, coincidint amb l’arribada d’una massa d’aire més temperat en altura. La Setmana dels Barbuts s’iniciarà amb suavitat tèrmica, poques gelades i presència d’alguns núvols associats al pas d’un front. La cota de neu dilluns, 15 de gener, es dispararà fins als 2.200 o 2.300 metres als Pirineus.
En conjunt, per tant, serà una setmana de registres de temperatura superiors als habituals.
Malgrat que es tractarà d’una setmana més suau de l’habitual per a les dates, tot sembla indicar ara per ara que podria finalitzar amb valors de temperatura pròxims a la normalitat, és a dir, amb ambient més hivernal. Aquest descens de la temperatura es produirà probablement abans del cap de setmana, en un context més inestable, de temps més insegur. Tot i això, a dia d’avui els dos grans models de previsió a mitjà termini (GFS i ECMWF) no coincideixen en aquest pronòstic. La divergència és notable, fet que fa que haguem d’agafar-nos en pinces aquest escenari. Caldrà anar-ne fent seguiment.
Temperatures previstes a la ciutat de Barcelona
Segons els mapes actuals, la Setmana dels Barbuts enguany es presenta força més suau que la de l’any passat en la qual ens vam veure afectats per una entrada d’aire d’origen àrtic.
A hores d’ara, els mapes apunten valors màxims d’entre 16 i 18 graus a l’inici de setmana a Barcelona. La presència de núvols i la presència de vent terral, de garbí o ponent en alguns moments, allunyarà les nits fredes de la ciutat. Les mínimes es mouran entre els 7 i els 10 graus en molts moments.
La temperatura podria acostar-se a la normalitat a partir de divendres, 19 de gener, tot i que la incertesa és realment molt elevada per poder-ho concretar.
A @btveltemps estarem ben atents a l’evolució dels mapes del temps i actualitzarem les prediccions de forma diària.
Refranys i dites de la Setmana dels Barbuts
Una mostra de l’arrelament popular de la Setmana dels Barbuts són les dites populars que hi fan referència:
- Per Sant Antoni fa un fred del dimoni.
- Quan venen els tres barbuts —sant Pau Ermità, sant Maur i sant Antoni Abat— venen els freds cascarruts.
- Entre Sant Antoni i Sant Sebastià, més fred que entre tot l’any fa.
- Sant Antoni del porquet és el primer sant del fred.
- Per Sant Antoni de gener penja el perdigot on et vingui bé i, si no vol cantar, penja’l per Sant Sebastià.
- Si surt amb barba serà sant Antoni i si surt amb cua serà el dimoni.
- Per la Setmana dels Barbuts governen els tres germans: tos, moquina i amagamans.
- La Setmana dels Barbuts, setmana d’esternuts.
- La pluja de la Setmana dels Barbuts, cada raig val cinc escuts.