Arriba la Setmana dels Barbuts 2021, coincidint amb la ressaca de la borrasca Filomena. La Setmana dels Barbuts és popularment coneguda perquè acostuma a ser la més freda de tot l’hivern.

Segons el saber popular, el fred més cru de l’hivern a Catalunya acostuma a arribar a mitjans del mes de gener i, antigament, a falta d’instruments científics que poguessin evidenciar-ho, s’acostumava a associar el fred intens amb els dies de Sant Pau Ermità (15 de gener), Sant Maür Abat (16 de gener) i Sant Antoni Abat (17 de gener). La setmana que inclou aquests sants rep el nom de la Setmana dels Barbuts, per la barba llarga i espessa que sembla que duien.

Lleu ascens tèrmic els dies previs

L’entrada d’aire molt fred que va aportar la perturbació Filomena comença a retirar-se aquest dilluns i donarà pas a un ambient més anticilònic durant els propers dies, però, alerta, anticiló no sempre és sinònim de bonança meteorològica.

Entre dimecres i divendres d’aquesta setmana es preveuen moltes estones amb sol i una lleu recuperació de la temperatura, tant nocturna com diürna, encara que serà més clara durant el dia, quan els valors màxims podran arribar fins als 13 ºC a Barcelona.

Un altre fenomen propi de l’anticiló d’hivern és la formació de boires, algunes de les quals gebradores. El fred seguirà ben viu, sobretot durant les primeres hores del dia arran d’aquestes boires, que a les fondalades del prelitoral no s’espera que siguin molt persistents, però sí que ho podran ser en indrets de la Catalunya Central o les comarques de ponent, on la nevada del cap de setmana passat podrà transformar-se en gel.

Caldrà estar atents també a l’evolució dels nivells de contaminació atmosfèrica, ja que l’ambient anticiclònic no afavoreix la dispersió dels contaminants.

Minves de gener

Un tercer fenomen que no serà rar de veure aquest dies seran les anomenades minves de gener, un cop s’encalmi el temporal marítim que aquest dilluns encara segueix actiu. De moment, avui la boia del Port de Barcelona encara registra un onatge d’entre un metre i mig i dos metres, però a partir de dimarts s’encalmarà.

Les minves són un fenomen visible a ull nu, sobretot a les platges i espigons de la ciutat, on es preveu observar un clar descens del nivell de l’aigua del mar, que pot oscil·lar entre els 20 i els 50 centímetres, depenent de com de potent arribi a ser l’anticicló. A més pressió atmosfèrica, més pressió exercirà sobre la làmina de superfície marina i, per tant, més pot baixar el nivell del mar. L’anticicló previst podrà superar els 1.030 milibars a meitat d’aquesta setmana, mentre aquest cap de setmana passat, amb la pertorbació Filomena, la pressió atmosfèrica va ser de poc més de 1.000 mb a la ciutat.

Fred més enllà de la Setmana dels Barbuts 2021

La tradició també preveu la possibilitat que el fred pugui mantenir-se alguns dies més i inclou més dies presidits per sants que, evidentment, porten barba. Són sant Fructuós, que té la diada el 21 de gener, i sant Vicenç Màrtir, el dia 22. També hi ha qui inclou en aquest període alguns altres sants barbuts menors, com ara sant Benet i sant Efigi (15 de gener), sant Faci (18 de gener) i sant Canut (19 de gener).

Els mapes del temps semblen verificar el pronòstic de fred viu, també durant la setmana que ve, malgrat l’augment de la temperatura que es donaria, de forma transitòria, entre el 12 i el 14 de gener.

Evolució tèrmica i pluviomètrica prevista per diferents models meteorològics durant els propers dies a Barcelona.

Refranys i dites de la Setmana dels Barbuts

Una mostra de l’arrelament popular de la Setmana dels Barbuts són les dites populars que hi fan referència:

  • Per Sant Antoni fa un fred del dimoni.
  • Quan venen els tres barbuts -sant Pau Ermità, sant Maür i sant Antoni Abat- venen els freds cascarruts.
  • Entre Sant Antoni i Sant Sebastià, més fred que entre tot l’any fa.
  • Sant Antoni del porquet és el primer sant del fred.
  • Per Sant Antoni de gener penja el perdigot on et vingui bé, i si no vol cantar, penja’l per Sant Sebastià.
  • Si surt amb barba serà sant Antoni i si surt amb cua serà el dimoni.
  • Per la Setmana dels Barbuts governen els tres germans: tos, moquina i amagamans.
  • La Setmana dels Barbuts, setmana d’esternuts.
  • La pluja de la Setmana dels Barbuts, cada raig val cinc escuts.