Vent
Protecció civil ha activat aquest dissabte al migdia el pla Ventcat en fase d’alerta. La previsió és que hi hagi vent fort, de fins a més de 70 km/h al terç nord-est de Catalunya a partir de diumenge al matí, tot i que a Barcelona les ratxes de vent més fortes no es preveu que arribin fins diumenge a la tarda.
Les comarques del Maresme i la Selva seran les més afectades pel vent, que podria arribar a deixar ratxes de més de 100 km/h a la costa barcelonina. Amb tot, però, les hores més conflictives d’aquest episodi seran entre les últimes hores de dilluns i les primeres de dimarts.
 

S’espera, doncs, un fort vent que superaria amb escreix les ventades que hi va haver el 21 de desembre de l’any passat i que van provocar diversos incidents a la ciutat. I és que hauríem d’anar fins al novembre del 2001 per trobar ratxes de vent tan fortes a Catalunya.

Si finalment es confirma aquesta situació de vent, també hi ha previst un fort temporal marítim. Aquest dimarts podrien haver-hi ones de fins a sis metres d’alçària a la línia de costa de Barcelona que podrien provocar danys importants a les platges barcelonines. Per això, des de Protecció Civil també s’ha posat en prealerta el pla Inuncat per onatge. 

Paral·lelament s’ha activat en prealerta el pla Neucat, perquè es preveu una forta nevada la nit de dilluns al Pirineu gironí. En aquest sector la cota de neu començarà entre els 100 i 300 metres. El gruix de neu previst serà important a les comarques de l’interior de Girona i Nord del Barcelonès. Dilluns al matí, també pot nevar al massís del Port. A Barcelona, arribarà en forma de pluja.

Consells a seguir

Per minimitzar possibles efectes d’aquest episodi de ventades, els principals consells són no acostar-se a indrets amb bastides o tanques de grans dimensions –com les publicitàries– o a espais oberts, i evitar estar a prop d’arbres grossos. A casa, Protecció Civil també aconsella, a qui tingui terrasses o balcons, enretirar testos o altres objectes per evitar que puguin desprendre’s i caiguin al carrer.