El text de mínims aprovat a la cimera del clima de Madrid no dibuixa un futur gaire esperançador per un planeta immers en un escalfament global que difícilment remetrà si els països no adopten mesures urgents per frenar les emissions de CO2 a l’atmosfera.

El “webdoc” de betevé ‘Xoc Climàtic‘ recull veus d’experts diversos que ens alerten de com serà Barcelona l’any 2100 si els països no compleixen l’Acord de París, que va marcar l’objectiu de no superar el grau i mig d’augment global de temperatura a finals de segle.

Fins a sis graus a finals de segle

Aquí a Barcelona aquest llindar del grau i mig, comparat amb l’època preindustrial, ja s’ha superat. I, de fet, al ritme actual, es podria arribar a un augment el 2100 de sis graus. Marc Prohom, cap de l’Àrea de Climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya, diu: “Des del punt de vista pluviomètric i termomètric el nostre clima a Barcelona cada cop s’assemblarà més al clima que té Màlaga. Fins i tot a finals de segle XXI ens podríem acostar més a la temperatura que té l’Alger”.

Malalties més pròpies de climes tropicals

Les onades de calor es multiplicaran i també les nits tòrrides. Les plagues seran més freqüents i malalties més pròpies de països tropicals podrien arribar a esdevenir autòctones. És el cas de la del virus chikungunya. L’any passat es van diagnosticar més de 400 casos a Itàlia. La temperatura càlida accelera l’activitat de virus, paràsits i insectes. Els mosquits paeixen més ràpidament la sang i per tant piquen amb més freqüència, i el patogen del qual són transmissors també es desenvolupa i reprodueix més de pressa.

Les platges tenen els dies comptats

L’augment de la temperatura global farà desaparèixer progressivament el gel del planeta. El nivell de l’aigua pujarà i moltes zones costeres desapareixeran. Barcelona es quedarà sense platges. Per Jorge Guillén, investigador del CSIC, “les platges tal com les coneixem ara no podran tenir lloc al futur. De mica en mica es transformaran en un producte de luxe perquè els costos per preservar-les seran molt alts”. En el cas de Barcelona, els efectes ja s’han començat a notar. L’estiu del 2018 l’Àrea Metropolitana de Barcelona afirmava que a la Barceloneta alguna de les platges havien quedat reduïdes a menys de cinc metres d’amplada i el mar havia arribat fins al passeig Marítim la tardor de l’any anterior. La pèrdua de sorra va tenir lloc de manera considerable a la platja de Sant Sebastià i al Front Marítim del Poblenou, a la de la Nova Mar Bella.

L’augment de CO2, farà més àcida l’aigua del Mediterrani i moltes espècies desapareixeran. L’equilibri dels oceans es trencarà i això provocarà la superpoblació d’espècies problemàtiques com les meduses.