Pluja a Barcelona
Aquest dimecres s’ha activat l‘episodi de contaminació per partícules PM10 a la ciutat i la resta del territori. Els registres fregaven al migdia els 150 ug/m3, que superen àmpliament els 50 ug/m3 permesos per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
Tot i això, cal dir que bona part d’aquesta gran concentració de PM10 és d’origen natural: una intrusió de pols en suspensió procedent del Sàhara.
L’activació d’aquest episodi es dona per l’alta concentració de PM10 i una previsió meteorològica que no facilita la dispersió dels contaminants en les properes 24 h.

La millora, la nit de dijous a divendres

Un front creuarà la matinada de divendres

El pas d’un front potent i actiu la nit de dijous a divendres canviarà aquesta situació. La pluja, que visitarà bona part de les comarques catalanes fins al matí de diumenge, i el vent, que bufarà amb força facilitaran la dispersió dels contaminants.

Els models indiquen, a més a més que, amb el pas del front, la massa d’aire africana (i la pols) marxaran definitivament i es renovarà la massa d’aire per una de més neta i d’origen atlàntic, sense pols en suspensió, que quedarà desplaçada cap a Itàlia.

Tot i que el pronòstic de dispersió de contaminants no és bo aquest dijous, sí que ho és per a divendres i el cap de setmana, en què el vent i el pas de més fronts en facilitaran la dispersió.