Des de dimarts i fins dijous a la tarda es preveu que arribi pols procedent del nord d’Àfrica a bona part del territori català, impulsada per vents de component sud i que facilitaran registres molt superiors als recomanats per l’Organització Mundial de la Salut. Per aquest motiu hi ha un ambient molt tèrbol a Barcelona i s’ha activat l’episodi d’alta contaminació per partícules en suspensió. Aquest dimecres, a les sis del matí, els nivells de PM10 registrats ja arriben fins a 131 micrograms per metre cúbic a les estacions de la Vall d’Hebron i a l’Eixample, i a 128 a Gràcia i Sant Gervasi. Habitualment, aquests paràmetres no sobrepassen els 40 micrograms per metre cúbic.

Barcelona, matí del 17/12/19
Barcelona, matinada del 18/12/19

El pas d’un sistema frontal havia de deixar una mica de pluja dimarts al vespre, però finalment la pluja no va arribar. Això hauria facilitat la dispersió d’aquestes partícules. Per contra, l’acumulació de les PM10 continuarà fins dijous a la tarda, segons alguns models de pronòstic, quan s’incrementarà el vent i arribarà un altre front, una mica més actiu que l’anterior. Tot apunta, que la situació millorarà divendres.

Previsió de PM10 pel 18/12/19

Contaminació per PM10, des de bon matí

La contaminació per PM10 afecta bona part de la metròpolis de Barcelona, encara que també molts altres indrets del territori.

Qualitat de l’aire a les 6 h del 18/12/19. Font: Departament de Territori i Sostenibilitat

Efectes sobre la salut

Segons diversos informes de l’OMS, les PM10 poden ser una de les causes del càncer de pulmó i d’afeccions respiratòries i poden agreujar episodis d’asma o de patologies cardiovasculars.

Les principals recomanacions per al dia d’avui són:

  • Evitar fer esport a l’aire lliure.
  • Fer ús del transport públic i evitar el privat o no sostenible.
  • Incrementar el reg, especialment en parcs i jardins.