Són les 16 h del migdia de dissabte 27 de juny. A Barcelona, després de setmanes amb un ambient més fresc de l’habitual, anotem valors propis per les dates, 26-27 graus en funció dels barris. Fa calor, i força xafogor això sí, tal com toca a finals de juny.
El que potser ja no és tan normal és que a la mateixa hora s’anotin registres de quasi 30 graus en regions del centre de Noruega i del sud de Suècia i Finlàndia. Justament, dijous 25 de juny diversos observatoris històrics de Suècia i Finlàndia van registrar la temperatura més alta mai anotada en un mes de juny.
#Suède🇸🇪 25-06-2020
🌡️34.0°C Skellefteå, à 64.6°N
🌡️33.4°C Forse, RECORD ABSOLU (32.8, 02-07-2015) & record mensuel pulvérisé (31.3, 1988)
🌡️33.4°C Torpshammar, à 0.2 de son rec. mensuel (33.6, 1947)
🌡️32.8°C Delsbo, rec mens (32.1, 1988)
🌡️32.2°C Hedeviken, REC ABS (30.6, 1988) pic.twitter.com/BZ8WQd7Lwv— Etienne Kapikian (@EKMeteo) June 25, 2020
🌡️33.5°C en #Finlande🇫🇮 ce 25 juin, à Kankaanpää Niinisalo
–>température la plus élevée au mois de juin en Finlande depuis au moins 81 ans
–>à 0.3°C du record national mensuel (33.8°C, Ähtäri, 24-06-1935)
–>3e année consécutive avec T>33°C sur le payshttps://t.co/kvfxwd5pli— Etienne Kapikian (@EKMeteo) June 25, 2020
I encara més, el que és realment anòmal són les temperatures extremadament altes que s’estan registrant des de fa setmanes en algunes regions de Sibèria, en alguns casos superiors a 35 ºC.
38 ºC, rècord històric de temperatura màxima per sobre el Cercle Polar Àrtic
Dissabte 20 de juny a la localitat de Verkhoyansk, situada a 67,5º de latitud nord, per sobre el Cercle Polar Àrtic (66,5º de latitud), van anotar una temperatura màxima de 38,0 ºC. La temperatura màxima mitjana del juny en aquest indret volta la marca dels 20 graus.
🌡️🔥 T°max de 38.0°C à #Verkhoyansk, #Sibérie orientale (67.55°N), ce 20 juin.
Si cette valeur est correcte, ce serait non seulement un record absolu à la station (37.3°C, 25/07/1988) mais aussi la température la plus élevée jamais observée au nord du cercle polaire #arctique ! pic.twitter.com/EUE8JVdkGR— Etienne Kapikian (@EKMeteo) June 20, 2020
Malgrat que es tracta d’un punt on l’amplitud tèrmica anual acostuma a ser molt gran, i on ja han superat en alguna ocasió els 35 graus, aquest valor de 38 ºC és realment desorbitat i supera l’antic rècord històric de 37,3 ºC de l’any 1988. Podria ser el rècord de temperatura màxima mai no anotada per damunt el Cercle Polar Àrtic.
Verkhoyansk, curiosament, es troba en un dels indrets més freds del planeta. A l’hivern la temperatura pot arribar a baixar per sota els -50 ºC!
L’Organització Meteorològica Mundial (OMM)
està revisant actualment aquest valor. Si es certifica, aquesta seria la temperatura més elevada anotada mai a l’Àrtic, una de les regions que més està acusant els efectes del canvi climàtic. L’observatori meteorològic històric on van anotar aquesta temperatura recull dades des de l’any 1885.
Diumenge, a més, en aquest mateix punt, la màxima va tornar a superar els 35 ºC (35,2 ºC), un fet que mostraria que el registre del dia anterior podria ser verídic.
Per què fa tanta calor?
La presència d’altes pressions i d’una bombolla excepcional d’aire càlid en altura causada per una onada de calor ha implicat aquests dies valors de fins a 20 ºC a la capa de 1.500 m d’altitud. L’aire càlid en altura, i la forta radiació solar d’aquesta època, podrien explicar el perquè d’aquests registres tan extrems.
En el cas d’Escandinàvia, els mapes anuncien un descens de la temperatura de cara als pròxims dies gràcies a l’arribada de borrasques atlàntiques i d’aire més fresc en altura.
A Sibèria la temperatura ja ha patit alts i baixos els darrers dies. Aquí es preveu que es mantinguin per la banda alta fins a finals de juny. L’arribada del juliol, però, podria coincidir amb un descens més contundent i persistent de la temperatura.
Incendis forestals i fusió del permafrost
Malauradament, les altes temperatures estan afavorint també actualment la proliferació de grans incendis forestals en regions àrtiques.
🟠 An #Arctic #wildfire🔥 during the #ArcticHeatwave with big smoke plume and forming #pyrocumulonimbus clouds #Siberia #Russia🇷🇺21 June 2020 #Copernicus #Sentinel-2🛰️ Full-size➡️https://t.co/Wwd2c2BDBJ https://t.co/jHlWVXQOIf #RemoteSensing #OpenData #scicomm Image is 37 km wide pic.twitter.com/vAmXIvJHWx
— Pierre Markuse (@Pierre_Markuse) June 21, 2020
🔥Amid abnormally high temperatures, the number & intensity of #wildfires in NE #Siberia/#Arctic Circle has 📈 in last few days, per #Copernicus Atmosphere Monitoring Service
Daily total intensity is at similar levels to 2019 says @m_parrington https://t.co/RKpnZOOQZc pic.twitter.com/msw5jBcKGd— World Meteorological Organization (@WMO) June 22, 2020
Des de fa alguns anys els grans incendis forestals han anat a més a Sibèria, Alaska i Escandinàvia. A més, el permafrost s’està fonent i està contribuïnt a l’alliberació de més gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera.
Según la @WMO, #Siberia ha visto en mayo temperaturas de hasta 10°C por encima de la media que empiezan a derretir el permafrost.
Siberia sufre los efectos del #CambioClimático más rápido que el promedio en el 🌍.
Dataviz de @ScottDuncanWX pic.twitter.com/2NfV3nQ3QV
— ONU Cambio Climático (@CMNUCC) June 22, 2020
.@AWI_de study shows rising soil temperatures in permafrost regions in #Arctic, #Antarctic and high mountains. In Siberia, frozen soil temperature rose by nearly 1°C. This has implications for methane emissions and infrastructure. Details https://t.co/GcAWNZ9yhM #climatechange pic.twitter.com/mOQSj1dM07
— World Meteorological Organization (@WMO) January 17, 2019
La calor ve de lluny
Les temperatures extremadament elevades de l’oest de Sibèria d’aquests dies no són un fet puntual. La primavera també ha estat molt càlida en aquest entorn, amb valors de temperatura mitjana de fins a 10 graus per sobre la normal.
Unusual events in Siberia have been in the news. In fact, our May temperature summary showed higher than average temps over wide areas, by as much as 10°C.
We used #CopernicusClimate Change Service’s resources to take a closer look at what’s happening➡️https://t.co/bHPpQbPLzc pic.twitter.com/NaSNY2d9Ux
— Copernicus ECMWF (@CopernicusECMWF) June 12, 2020
Segons els experts, s’està observant que els efectes de l’escalfament global s’estan amplificant en els darrers anys a l’Àrtic.