Tot i que aquests dies fa fred a Catalunya i sobretot als cims dels Pirineus, el cert és que hi ha llocs habitats a la Terra on, sense fer tant de soroll, fa infinitament més fred. A L’estepa Siberiana, Verkoyansk i Oymyakon, es disputen quin dels dos s’emporta el títol al “poble més fred del món”. I acaba sent cosa de dècimes.
Les dades diuen que és Oymyakon la localitat més freda del món, un poble d’uns 500 habitants situat a la República de Saja, a la Sibèria russa. Fins a -71,2 ºC va marcar el termòmetre un 26 de gener del 1926, tot i que es tracta d’una dada no oficial i extreta per interpolació. La dada oficial queda en un gens menyspreable -67,7 ºC d’un febrer del 1933, exactament la mateixa temperatura mínima absoluta que la seva competidora, Verkhoyansk, on aquest registre data de l’any 1892.
Es tracta d’un lloc recòndit de la Terra. La Sibèria més profunda. Un lloc on l‘amplitud tèrmica anual pot arribar a superar amb certa facilitat els 70 ºC. De fet, agafant les temperatures extremes històriques, aquesta amplitud podria arribar a superar els 100 ºC. A Verkhoyansk, per exemple, el rècord de temperatura màxima supera els 37 ºC.
I sí, hi ha vida. A Oymyakon per exemple, les classes escolars només se suspenen quan la temperatura baixa dels -50 ºC, un fet que ha passat darrerament aquests dies, segons l’estació meteorològica situada a Oymyakon.
I no, aquestes baixíssimes temperatures no són les més baixes registrades mai al planeta. A Vostok, una base russa d’investigació situada a tocar del pol sud geogràfic i situada a gairebé 3.500 m d’altura es van registrar -89,2 ºC el juliol de l’any 1983, fet que constitueix, fins al moment, el rècord absolut de temperatura mínima al nostre planeta.
A Barcelona pot fer molt fred, però el planeta té extrems molt més imponents. Com a mostra, el rècord de temperatura màxima planetària, els 56,7 ºC d’un dia de juliol del 1913 a la vall de la Mort, als Estats Units, gairebé 150 ºC més que el rècord de fred.