Mapa anomalia Europa estiu 2018- NCEP/NCAR
Anomalia de temperatura (juny-agost) respecte la mitjana (1981-2010). Font: NCEP/NCAR

Viatjar aquest estiu al centre i el nord d’Europa per fugir de la calor i la xafogor de Barcelona no ha estat, en molts casos, l’opció més encertada. La temperatura extraordinàriament elevada van ser notícia sobretot durant les primeres setmanes en països tan septentrionals com Suècia, Finlàndia, Noruega o Dinamarca. L’alta temperatura i la sequera també s’han fet notar en extenses regions de França, Alemanya o el Regne Unit, entre d’altres, durant aquests mesos.

Estiu rècord a Anglaterra i més de dos graus més càlid del normal a Escandinàvia

Els registres extrems d’algunes jornades, de fins a 30 graus a tocar de l’Àrtic, ha passat factura als registres climàtics d’aquest entorn, on la temperatura mitjana de tot el període estival, és a dir, del juny, el juliol i l’agost, ha estat més de dos graus superior a la normal.

La calor, però, ha estat inusual a bona part d’Europa, n’ha fet força més del que tocaria de forma persistent gairebé arreu. A França, segons Meteo France, aquest ha estat el segon estiu més calorós registrat mai fins ara, amb una temperatura mitjana gairebé dos graus superior a la normal. Malgrat tot, el rècord aquí el manté l’estiu del 2003, amb una mitjana de més de tres graus per sobre la normal.

Segons Met Office, algunes regions del sud i l’est d’Anglaterra han viscut l’estiu més calorós mai registrat

Paradoxalment, l’única excepció a la temperatura atípica la trobem en punts del sud del continent: Portugal, el centre i sud d’Espanya i també l’entorn dels Balcans i de Grècia, on l’estiu ha estat normal o fins i tot més fresc del que tocaria.

Més calor també a Barcelona

L’estiu ha estat també molt càlid a Barcelona i a bona part de Catalunya. La capital catalana ha tingut moltes nits d’insomni i una temperatura màxima extrema algunes jornades.  A l’Observatori Fabra la temperatura mitjana s’ha situat per damunt la mitjana al juny (+0,7 ºC), al juliol (+1,4 ºC) i a l’agost (+2 ºC).

El perquè de l’alta temperatura

La causa d’aquesta anomalia tèrmica ha estat la persistència durant moltes setmanes d’un anticicló potent centrat entre la península escandinava i el nord de les illes britàniques. Les altes pressions han implicat una situació inversa de l’habitual, de bloqueig de les masses d’aire en aquell entorn. Es tracta, possiblement, un dels nous escenaris vinculats amb l’escalfament planetari.

El resultat de tot plegat ha estat la manca de pluges freqüents i més calor de la que tocaria en països del nord i el centre d’Europa, però calor més moderada i més pluja de la normal en algunes zones del sud del continent. 

L’anomalia podria continuar

Diversos models de previsió estacional insinuen que aquesta tendència encara podria tenir continuïtat durant les pròximes setmanes o mesos. És el cas dels mapes de l’agència nord-americana NOAA, que marquen una temperatura de mitjana entre un i dos graus més alta del normal al nord d’Europa, un fet que fa pensar que les altes pressions podrien continuar estancades aquí durant una temporada més.

Mapa d'anomalia de temperatura mitjana
Anomalia de temperatura durant la tardor segons l’agència NOAA

A Catalunya la tardor també podria ser més suau del normal, tot i que menys. Els mapes de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) també preveuen que la tardor podria ser més càlida del normal, amb un 45 % de probabilitat al nostre àmbit.

Els models de l’agència francesa Meteo France també van en aquesta mateixa línia.