Foto: @ObserVallcarca

Des de la gran tempesta de finals de juliol que no tenim ni un sol respir. La calor i la xafogor, com una piconadora, van matxucant-nos cada dia i cada nit sense descans. Dies a més de 30 ºC i amb índexs de xafogor al voltant dels 40 ºC i nits en què no baixem per sota dels 25 ºC a bona part de la ciutat, una fita que fa uns anys era gairebé inusual i que cada any que passa estem fent més nostra.

Gran canvi a partir de diumenge

Però avui portem bones notícies. Tot això canviarà entre diumenge i dilluns. Una massa d’aire clarament més fresca que l’actual s’instal·larà amb nosaltres, i no sembla que ho hagi de fer només un dia, sinó que aquest respir es podria allargar durant bona part de la setmana vinent. A més a més, entre diumenge i molt especialment dilluns, no es descarta la possibilitat que ens afectin alguns ruixats o tempestes.

Però el que queda de moment més clar és que la temperatura tirarà avall.

Avanç de pronòstic per als propers dies

La normalitat com a notícia

Però qui pensi que arriba fresca o fred va molt equivocat. En un context inequívoc de canvi climàtic, malauradament la notícia comença a ser quan les coses són com haurien de ser. Aquest cop tornarà a passar exactament el mateix.

Si partim de la base que venim de molt amunt, evidentment, el descens serà notable i notarem clarament que respirarem millor. Ara bé, si comparem el que ens arribarà amb la temperatura mitjana que acostumem a tenir per aquestes dates, veurem que el que ens arribarà serà simplement una normalització o, en el millor dels casos, només una mica per sota de la mitjana.

El quid de la qüestió és que, efectivament, partim de molt amunt. Aquests dies tenim temperatures a 1.500 m que són de mitjana entre 6 i 8 ºC per damunt de la mitjana climàtica.

Meteograma per a Barcelona en què es veu el sotrac de temperatura. La baixada és contundent per a dilluns, però quedarà molt a prop de la línia vermella, que marca la temperatura mitjana climàtica dels darrers 30 anys. Font: Wetterzentrale

Sense grans calorades (“a priori”) per a més endavant

Segons aquest darrer gràfic i les prediccions per conjunts, ara com ara no sembla gaire probable que ens arribi cap gran calorada en els propers 15 dies i, de fet, els models indiquen una calor normal per les dates. Queda clar que continuarà fent calor, atès que som a l’estiu i tècnicament encara no hem ni deixat la canícula. Però farà la que toca i ens permetrà especialment descansar millor a les nits.

Amb una mica de sort (o no, depèn dels gustos) la part més forta de l’estiu l’haurem deixat ja enrere.