National Snow and Ice Data Center
Extensió actual de gel marí a l'Àrtic (blanc) respecte la mitjana (línia groga). Font: National Snow and Ice Data Center

Des de fa uns anys el gel marí de l’Àrtic es fon més i més de pressa cada estiu. L’escalfament planetari està passant factura a ritme accelerat en aquesta regió altament sensible del planeta Terra. Les darreres dades de superfície del gel marí del Centre Nacional de Dades de Gel i Neu (NSIDC) del dia 1 d’agost són realment preocupants.

L’extensió de gel mesurada pel satèl·lit el primer dia del mes d’agost era de poc més de 6 milions de quilòmetres quadrats, un valor inferior al de l’any 2012 per les mateixes dates, fins ara l’any en el qual es va assolir la mínima superfície glaçada a l’Àrtic a finals d’estiu.

Centre Nacional de Dades de la Neu i el Gel (NSIDC)
Extensió de gel marí a l’Àrtic. Font: Centre Nacional de Dades de la Neu i el Gel (NSIDC)

El més preocupant és que enguany la quantitat de gel a l’Àrtic és ja més de dos milions de quilòmetres quadrats inferior a la mitjana, segons dades del període de referència 1981-2010.

Aquests resultats van en línia amb la fusió de gel i neu sobtada que s’ha produït aquesta setmana a Groenlàndia a causa de les elevades temperatures registrades els darrers dies.


Convé recordar que la mínima extensió de gel a l’Àrtic es produeix a finals d’estiu, normalment a mitjans de setembre i la màxima entre finals d’hivern i principis de primavera. Al març del 2019 es va tenir novament un registre baix, concretament el setè amb menor extensió de gel hivernal a l’Àrtic. Malgrat tot, la superfície glaçada va ser superior a la de l’any 2018. El rècord de mínima extensió hivernal es va produir l’any 2017.

Mals resultats també a l’Antàrtida

L’Antàrtida s’havia mantingut fins fa uns pocs anys més al marge del desgel, però darrerament també està patint els efectes del canvi climàtic. Aquests dies el pol sud es troba al bell mig de l’hivern. Segons les dades del Centre Nacional de Dades de Gel i Neu (NSIDC) la superfície de gel marí s’acosta a la de l’any 2018 per aquestes dates, però se situa, novament, per sota la mitjana dels darrers 30 anys.

Antàrtida : Centre Nacional de Dades de la Neu i el Gel (NSIDC)
Extensió de gel marí a l’Àrtàrtida. Font: Centre Nacional de Dades de la Neu i el Gel (NSIDC)

En aquest enllaç podeu seguir l’evolució de la superfície glaçada a l’Àrtic i l’Antàrtida i comparar-la amb la dels darrers anys.