L’asma és la malaltia crònica més comuna en la infància. Un estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), realitzat basant-se en 63 milions d’infants de 18 països d’Europa, conclou que fins a un 11 % dels casos nous d’aquesta malaltia es podrien prevenir. Per aconseguir-ho, s’haurien de complir les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) quant als nivells màxims de partícules contaminants. En cas d’aconseguir-ho, es podrien reduir en 66.600 els casos d’asma infantil per any.

La recerca, però, va més enllà. Considera que les dades que recomana l’OMS són insuficients per protegir els infants d’aquesta malaltia. Segons indiquen el experts, si la reducció de la contaminació atmosfèrica per partícules s’ampliés fins a assolir nivells més baixos registratsel percentatge de casos nous es reduiria al 33 %. Per tant, cada any es podrien prevenir més de 190.000 casos.

Les emissions provinents dels cotxes són una de les causes principals de la contaminació atmosfèrica a Barcelona. Les fàbriques, els aires condicionats o els diferents extractors també contribueixen que es sobrepassin els límits establerts. Els experts recomanen l’aplicació de mesures dràstiques per tal de protegir els ciutadans de malalties respiratòries que produeixen morts prematures i redueixen considerablement la qualitat de vida.

A l’abril d’aquest mateix any, un estudi liderat pel Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), també va concloure que una exposició continuada a les partícules dièsel poden provocar asma en els nens.