L’Organització de les Nacions Unides (ONU) ha encès l’alerta amb un informe que assegura que l’escalfament global posarà en risc l’aigua i el menjar a la Terra, una situació que encara es pot capgirar si es redueixen les emissions de partícules contaminants. Si bé el primer que ve al cap és el tub d’escapament d’un vehicle, el cert és que una tercera part dels gasos que s’alliberen a l’atmosfera provenen de les granges. El text de l’ONU conclou, doncs, que la nostra alimentació té un impacte directe en el planeta. “La forma en què produïm el menjar i com ens el mengem contribueix a perdre ecosistemes naturals i la biodiversitat“, afirma la científica Valerie Masson-Delmotte.

Menys carn, més sostenibilitat

Per això els experts fan una crida a potenciar el consum de verdures, fruita i aliments d’origen vegetal, com els llegums, i així reduir la ingesta de carn i peix. “Les dietes que inclouen més llavors, fruita seca i vegetals deixen menys petjada de carboni i tenen més beneficis per a la salut. Però, per descomptat, les opcions de cada dieta estan influenciades per la producció local i els hàbits culturals“, diu el científic climàtic Jim Skea. A més, l’ONU demana no malgastar aliments. De mitjana, un terç del menjar es llença o es perd i mai no s’aprofita.

Per tot plegat, l’ONU considera imprescindible fomentar una alimentació més sostenible i que segueixi els criteris d’una dieta equilibrada. D’aquesta manera es podrien reduir l’agricultura i la ramaderia extensives, que són culpables, en part, de la desforestació i l’increment de la temperatura global. Per a aquests objectius, segons l’ONU, cal voluntat política i social. A més dels canvis en l’alimentació, les Nacions Unides també defensen la reducció de les desigualtats i que hi hagi un creixement menor de la població.