El clima mediterrani es caracteritza per la variabilitat i, en moltes ocasions, ens porta d’un extrem a l’altre meteorològicament parlant. Aquest mes de maig les precipitacions no acaben d’afectar tot el territori, però el que sí que ens sorprèn és la temperatura, que és força més baixa del que tocaria, sobretot quant a temperatures màximes ens referim.

La calor segueix sense aparèixer al maig

Sense anar més lluny, a l’Observatori Fabra, els 12,8 ºC de màxima del dia 3 és la temperatura màxima més baixa en un mes de maig des del 2010, quan la màxima va ser de només 8,1 ºC.

Un altre exemple n’és l’observatori de Gràcia, a Barcelona. El mateix dia 3 no es va passar dels 15,3 ºC en tota la jornada. Aquesta xifra  també és la temperatura màxima més baixa en un mes de maig des del 2010. D’altra banda, fins al dia 20, també s’està registrant la mitjana de temperatura màxima més baixa des del 2010, amb només 18,9 ºC. El segon any amb una mitjana de temperatura màxima tan baixa, fins a dia 20 en un mes de maig, és el 2014 amb 20,1 ºC.

Quan arribarà la calor d’estiu?

Si observem els mapes del temps a llarg termini, s’entreveu com a finals d’aquesta setmana la temperatura tendirà a pujar sensiblement i recuperarem valors més propis per a l’època. No serà fins a principis de la setmana vinent quan podria arribar la calor d’estiu de forma transitòria amb molts valors ja per sobre dels 30 ºC a l’interior i al voltant dels 25 ºC a la costa. Tot i això, estem parlant d’un pronòstic a molts dies vista i caldrà confirmar-ho.

Segons els mapes estacionals, el mes de juny ha d’estar dins la normalitat termomètrica. És a dir, pot fer força calor, però seguirem amb aquesta tendència de ruixats i inestabilitat, amb precipitacions lleugerament per sobre de la mitjana climàtica.