Alguns segur que gairebé ni ho recorden, bé perquè estaven de vacances en un altre lloc o bé perquè disposaven d’aire condicionat les 24 hores del dia, però per a molts barcelonins aquests dies fa tot just tres any d’una de les onades de calor més insofribles a la ciutat, tant pel que fa a la durada (més d’una setmana) com, sobretot, als valors als quals es va arribar especialment en hores nocturnes.

Gairebé 10 dies de durada

Des del primer dia de l’agost del 2018 fins al dia 9. Una piconadora que cada dia ens va deixar una màxima de més de 30 ºC i una mínima de 27-29 ºC.

Els pitjors dies, els primers fins al dia 5. La màxima més alta va assolir-se el dia 4 d’agost, amb algun registre que va quedar a tocar dels 40 ºC a la part alta de la Diagonal i amb molts valors entre els 36 i els 38 ºC. Partint d’aquestes màximes, les mínimes es preveien feixugues de pair, però era difícil pronosticar el que finalment va passar.

Nits insofribles a més de 30 ºC

A la temperatura alta s’hi va sumar un petit tel de núvols prims que va exercir de tapadora i va impedir que la temperatura mínima pogués baixar gaire.

Mínimes de la nit del 4 al 5 d’agost del 2018

La nit més pesada va ser la del 4 al 5 d’agost, amb una mínima que no va baixar gairebé dels 30 ºC en molts punts del centre de la ciutat. Al Raval, amb dades del Meteocat, aquella nit la temperatura no va baixar dels 30 ºC.

Si les nits tòrrides (de més de 25 ºC) ja ens semblaven aleshores irrespirables, en aquell moment van aparèixer les primeres nits de 30 ºC, directament insofribles. Aquella nit el que no sabíem és que era la primera nit roent a casa nostra.

L’onada de calor del juny del 2019 també ens va donar alguna mínima escandalosa, amb rècord inclòs a l’Observatori Fabra, però en cap cas les mínimes no van quedar tan a prop dels 30 ºC com les de l’agost de l’any anterior.

Mar calent i traca tempestuosa

Aquesta gran calorada va afavorir un augment clar de la temperatura de l’aigua del mar, que va superar amb escreix els 27 ºC.

Un gran matalàs d’energia va ajudar que el final d’aquesta calorada (i com moltes altres calorades) fos amb una línia de tempestes el dia 9 d’agost.

A Barcelona no va ser especialment abundant, però va ser suficient per normalitzar la temperatura. Més endavant, l’agost ens va deixar dos grans aiguats a Barcelona, amb carrers negats i intensitats torrencials. Aquests aiguats es van tornar a repetir al setembre.