La situació de sequera a Catalunya empitjora a mesura que passen les setmanes i el govern de la Generalitat ha decidit elevar l’alerta que estava activada des del novembre a la conca Ter-Llobregat a la fase d’excepcionalitat. També, a l’aqüífer del Fluvià-Muga. Això vol dir que s’amplien les restriccions d’aigua a Barcelona i que, entre altres coses, s’estableix un límit de 230 litres d’aigua per habitant i dia. Les noves mesures entraran en vigor dijous i afectaran 224 municipis de 15 comarques. En total, 5,9 milions d’habitants.

El Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera (PES), estableix diverses etapes i la de l’excepcionalitat és el darrer pas abans de declarar l’escenari d’emergència. Aquestes són les fases: normalitat, prealerta, alerta, excepcionalitat i emergència.

El govern català també ha aprovat un decret llei per protegir els abastaments d’aigua, donar rang jurídic per agilitzar tràmits per a les actuacions que s’hagin de dur a terme i per dissuadir i penalitzar els possibles incompliments.

Els embassaments, per sota del 28 %

La fase d’excepcionalitat arriba després de mesos sense precipitacions destacades al territori. Malgrat que aquesta setmana ha arribat la borrasca Juliette, que ha comportat un episodi de neu a Barcelona i un temporal marítim, també ha estat una oportunitat perduda per capgirar l’escassetat d’aigua.

Els embassaments se situen ara per sota del 28 % de la seva capacitat màxima.

Quines restriccions hi haurà?

Aquesta situació suposarà, entre d’altres coses, limitar l’aigua a 230 litres per habitant i dia. Aquestes són la resta de restriccions:

  • Reducció de la dotació de reg agrícola en un 40 % o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades.
  • Resta prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat (excepte el reg de supervivència d’arbres o plantes, que es farà gota o a gota o en regadora).
  • Queda prohibit el reg de gespa en tots els casos, excepte en superfícies destinades a pràctica federada d’esport, o aquell reg que es faci reutilitzant aigües de pluja recollides de les teulades o bé aigua regenerada de les depuradores.
  • Es prohibeix la neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable.
  • Només es pot fer ompliment parcial de piscines d’aigua dolça que disposin de sistemes de recirculació i sempre amb les quantitats mínimes per garantir la qualitat sanitària de l’aigua; i en centres educatius, les piscines desmuntables de menys de 500 litres destinades al bany d’infants.