Les piscines públiques de Barcelona, una cinquantena, podran estar obertes aquest estiu. Segons ha avançat Catalunya Ràdio i ha confirmat betevé, l’Ajuntament de Barcelona les declarà refugis climàtics i per tant, s’hi podrà accedir durant els mesos més calorosos. Es tracta d’una mesura que s’inclou en el decret llei de mesures urgents que la Generalitat va aprovar dimarts per fer front a la sequera i que deixa en mans dels Ajuntaments l’elaboració d’un cens de refugis climàtics.

En el cas de Barcelona, ja s’ha confirmat que totes les piscines públiques, tan exteriors com interiors, dels Centres Esportius Municipals — els CEM—formaran part del llistat. El consistori aclareix que “amb les seves particularitats són espais que permeten estar a una temperatura de confort en èpoques de calor forta”.

D’accés universal, subjectes a preu públic

Segons han explicat fonts municipals “les piscines seran d’accés universal, és a dir, estaran subjectes a un preu públic per a la ciutadania i es desenvoluparan els ajuts corresponents a persones en situació de vulnerabilitat perquè cap barceloní o barcelonina en pugui quedar exclòs”. Pel que fa a la resta de piscines, les privades, l’Ajuntament aclareix que “continuarà avaluant la resta de supòsits”.

La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha reafirmat a la tarda que els preus públics de les piscines públiques són els vigents i que no improvisaran mesures. En aquest sentit ha assegurat que treballaran per tal que la qüestió econòmica no sigui per a cap persona un impediment per accedir a les piscines públiques.

Fer front a temperatures extremes

Bonet, ha explicat que “malgrat la norma —aprovada pel govern català— traspassa tota la responsabilitat als ajuntaments sense detalls ni recursos per implantar-la, l’Ajuntament posa el focus en les persones i reforça la xarxa de refugis climàtics per fer front als episodis de temperatures extremes, cada cop més freqüents a la ciutat”.