llàgrimes sant llorenç 2020

Aquesta setmana ha anat marcada especialment per la pluja abundant que ha caigut a Barcelona i en altres indrets de Catalunya. Un episodi que va començar dissabte tarda i es va allargar fins dimecres, i que ha deixat quantitats per sobre dels 200 l/m2 i  rècords a l’Observatori Fabra. A més, les precipitacions van desbordar alguns rius i van provocar esllavissades, entre d’altres.

Però aquesta setmana, per als amants i seguidors de l’astronomia, hi havia una cita important: la pluja d’estels de les Lírides. Aquest fenomen va tenir el punt àlgid entre setmana, el dia 21 i 22 d’abril, però la pluja i els núvols van eclipsar totalment l’esdeveniment. Malgrat que el màxim d’activitat ja ha tingut lloc, fins a finals de més, fins al 30 d’abril, encara es podrà seguir l’observació d’aquesta pluja d’estels.

De fet, pocs dies d’aquesta setmana, almenys des de Barcelona, hi ha hagut les condicions òptimes per observar-la, ja que la majoria de nits han estat ennuvolades. Així que, per a aquells que ho esteu desitjant, encara queden uns dies més per tenir l’oportunitat de veure estels fugaços en unes condicions molt millors.

Quan i com observar la pluja d’estels

Les Lírides és un dels espectacles astronòmics més cridaners de la primavera, ja que de mitjana acostuma a deixar veure uns 20 meteors per hora que creuen el cel nocturn a uns 50 km/s. De fet, les Lírides és una de les pluges d’estels més ràpides, ja que, en comparació amb les Dracònides, creuen a una velocitat de 20 km/s.

Les Lírides són les restes de la cua del cometa Thatcher. Quan aquests cossos especials s’aproximen al Sol, deixen pols. Durant aquestes dates, les òrbites de la Terra i de Thatcher es creuen, cosa que provoca que aquestes petites partícules de pols entrin en contacte amb l’atmosfera terrestre. La fricció d’aquests fragments amb l’atmosfera acaba produint que es desintegrin i que brillin al cel.

Com totes les pluges d’estrelles, les Lírides “provenen” d’un punt al cel anomenat radiant. En aquest cas, el punt d’origen representa la constel·lació de Lira, on destaca l’estrella Vega, una de les més brillants del cel durant l’estiu que es pot observar aquestes matinades al nord-oest.

El millor moment per observar la pluja d’estels de les Lírides és a partir de mitjanit. Cal identificar l’estrella Vega i mirar al seu voltant. La millor manera d’observar el fenomen és sense instruments, com telescopis o prismàtics, ja que restringeixen tot el camp de visió.

Per altra banda, cal buscar racons amb poca contaminació lumínica, tot i que amb les restriccions del confinament, poc s’hi pot fer. També, si se’n té l’oportunitat, cal evitar obstacles que puguin tapar el cel per poder gaudir el màxim de la pluja d’estels de les Lírides.