temps núvols
Foto: Alfons Puertas

L’alegria dura poc a casa del pobre, igual que el sol que ens acompanya des de Sant Jordi, que s’acabarà apagant a principis de la setmana vinent. Arriba un petit canvi de temps. L’enèsim des que va arribar la covid-19 i l’enèsim que ens podria arribar també un dilluns.

Canvi de temps més descafeïnat

Ara bé, no us penseu tampoc que hem de tornar a passar per una gran llevantada històrica i que tornarem a veure dies i dies plovent sense parar. El proper canvi de temps sembla el típic canvi de primavera, que ens ha de dur una mica de tot i alguns possibles ruixats o tronades, que si acaben tenint lloc acumularan quantitats molt modestes, en comparació amb el darrer episodi.

Un embossament d’aire fred

El causant d’aquest canvi de temps serà un embossament d’aire fred que es despenjarà de l’Atlàntic fins a l’oest de la península durant el cap de setmana i començarà a avançar cap a nosaltres a principis de la setmana vinent.

Al davant hi tindrà la part més activa pel que fa als ruixats, amb vents de sud-oest, que no tenen res a veure amb el llevant dels darrers episodis importants de pluja que hem tingut.

El vent de sud-oest és un vent que acostuma a dur més aviat poca pluja a casa nostra, però en una situació de solc associat amb una massa d’aire fred, pot comportar l’arribada de línies de ruixats o fins i tot de tempestes passatgeres. Aquest fet seria més probable durant dilluns i matinada de dimarts, moment en què hi haurà una inestabilització clara de l’atmosfera a tot el territori.

Possibles ruixats

Aquest temps més inestable previst per a dilluns es traduirà en el creixement de nuvolades i en possibles ruixats. Per una banda, a mig matí creuarà el sistema frontal de l’embossament d’aire fred. Això farà que les nuvolades ja siguin més abundants i fins i tot podrà caure algun ruixat de curta durada i dispers. Els models insisteixen que la pluja no afectarà Barcelona, però no es pot descartar del tot que s’escapi alguna precipitació amb el pas del front. 

Un cop hagi travessat el front, i amb més aire fred en altura, s’afavorirà que a partir de migdia creixin més nuvolades, especialment en zones de muntanya, així com el prelitoral. Serà en aquestes zones muntanyoses on al llarg de la tarda hi descarregaran ruixats i alguns xàfecs amb tempesta. Tal com passarà durant el matí, la probabilitat que els ruixats arribin a Barcelona tornarà a ser baixa. En tot cas, si hi acaba plovent, serà de manera aïllada i sense que comporti grans quantitats de precipitació i menys de manera continuada.

De cara al final del dia i durant les primeres hores de la matinada del dimarts, podrien reactivar-se algunes precipitacions i ruixats, però com el cas anterior, serien puntuals i poc destacables.

I després, un descens de la temperatura

Un cop travessi aquesta bossa d’aire fred, el vent canviarà a nord-oest, més fresc i sec, cosa que farà que la suavitat tèrmica que ens acompanya des de Sant Jordi quedi transitòriament enrere, només durant un parell de dies.

Sigui com sigui i, tot i que ja s’han superat diversos rècords històrics, sembla que l’abril encara no ha dit l’última paraula pel que fa a la pluja. Si dilluns acaba plovent, els registres encara podrien arrodonir-se una mica més abans que arribi el maig.