Asseguren els experts que 15 dies després de la primera posta d’ous la tortuga careta sol tornar al mateix punt per fer-hi un altre niu i deixar-hi més descendència. Amb aquesta premissa, l’equip de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM) —i un grup de voluntaris que s’hi han sumat des de diverses entitats— patrullarà per la platja de la Mar Bella i l’entorn més immediat, per intentar detectar una altra arribada de la mateixa tortuga.

L’objectiu: protegir-la i també identificar-la

La finalitat del dispositiu és múltiple. En primer lloc, protegir l’animal de possibles molèsties per part de les persones que siguin a la platja en el moment en què arribi. En segon lloc, detectar la ubicació del possible niu al més aviat possible per protegir-lo amb un perímetre de seguretat o traslladar-lo a un lloc més segur si és necessari. I tercer, fer les mínimes proves mèdiques a la tortuga per comprovar-ne l’estat de salut i col·locar-li un dispositiu identificador per fer-li seguiment per satèl·lit.

És important saber que, en cas de trobar una tortuga a la platja o qualsevol altre animal salvatge durant una activitat d’oci a l’aire lliure, cal trucar sempre al 112.

La primera posta, el 14 de juliol

La tortuga careta va aparèixer a la platja de la Mar Bella per primera vegada la matinada del dimarts 14 de juliol. Aleshores la van veure un grup de quatre joves, que van difondre’n diversos vídeos a les xarxes socials i van ajudar l’endemà a ubicar el punt per on la tortuga s’havia desplaçat. Gràcies a això, va ser possible ubicar el primer niu, amb 77 ous, 60 dels quals es van tornar a enterrar uns metres més enllà. La resta es van dur al CRAM per incubar-los de manera artificial.

Des d’aleshores, un equip de voluntaris del CRAM en torns de dues persones vigilen el niu les 24 hores del dia, amb l’objectiu que a mitjans de setembre les tortugues puguin sortir dels ous i fer el camí fins al mar per començar la seva vida en llibertat.