termòmetre màxima i mínima

Tal com apuntaven els mapes  fa força diessolen fallar poc quan es tracta de pronosticar calor— el tram final del juliol ens està aportant les temperatures més elevades del present estiu a causa de l’arribada d’una bombolla d’aire calent en altura procedent del nord d’Àfrica.

L’episodi d’altes temperatures que ens afecta es va iniciar a les acaballes del cap de setmana. Dilluns 27 de juliol es va produir el primer pic de calor, jornada en la qual es van anotar màximes de més de 20 graus a cotes de 2.500 metres al Pirineu, i a tocar dels 40 graus a les comarques de Ponent. Barcelona va quedar força més al marge de les altes temperatures gràcies a la presència de brises marines. Dilluns la màxima va assolir marques de fins a 32 graus a la ciutat, però la nit de dilluns a dimarts va ser tòrrida al centre de Barcelona, amb registres mínims d’entre 25 i 26 ºC.

Arriba un segon pic de calor

Després d’un lleuger descens del termòmetre entre dimarts 28 i dimecres 29 de juliol a causa de l’arribada d’una massa d’aire un pèl més fresca en altura, el termòmetre torna a repuntar a partir d’aquest dijous i sobretot entre divendres 30  i dissabte 1 d’agost.

Malgrat que tornarà a fer molta calor a l’interior, Ponent o als Pirineus, a Barcelona i arran de mar l’augment de la temperatura serà lleu gràcies a la influència marítima. Entre dijous i dissabte s’esperen màximes a l’entorn del 32 graus amb una marcada, això sí, sensació de xafogor.

meteociel
Temperatura prevista a la capa de 850 hPa (1.500 m) divendres 31 a les 20 h (GFS/Meteociel)

Les pròximes nits, sobretot la nit de dijous a divendres, tornarana ser tòrrides al centre de Barcelona a causa de la presència d’un tel de núvols prims, el qual dificultarà el refredament nocturn. S’estimen mínimes d’entre 25 i 26 graus a l’interior de la trama urbana.

Al prelitoral, lluny del mar, la calor serà més intensa i s’assoliran màximes d’entre 34 i 36 graus. A Ponent podrien anotar registres de 40 graus divendres o dissabte.

La calorada s’acabarà dilluns amb ruixats i tronades cap al nord del país

Dilluns vinent l’arribada d’una massa d’aire més fresca procedent de l’Atlàntic farà davallar la temperatura de forma notable a les comarques interiors, i de forma més lleu arran de mar.

La nova massa d’aire, fresca i més inestable, afavorirà la formació de ruixats i tronades dilluns a la tarda cap al nord-est i la meitat nord de Catalunya. Entre darrera hora d’aquella jornada i dimarts no es descarta també algun ruixat o tempesta a l’entorn de Barcelona i la costa central.

meteociel
Temperatura prevista a la capa de 850 hPa (1.500 m) dilluns 3 d’agost a les 20 h (GFS/Meteociel)

La treva a les altes temperatures sembla que serà breu. Els models a mitjà termini apunten un nou repunt del termòmetre a partir de la segona meitat de la setmana vinent.

wetterzentrale
Evolució de la temperatura mitjana perevista a la capa e 850 hPa (1500 m) en blanc respecte la normal (en vermell). Font: Wetterzentrale.de

Què és una onada de calor?

En aquest episodi no parlem d’onada de calor a Barcelona perquè no s’acompliran els requisits necessaris per tal que ho sigui.

Convé recordar que aquest terme, malgrat no tenir una definició estricta, s’empra habitualment quan s’enregistren temperatures clarament superiors a les habituals per a l’època de l’any, en una regió extensa, i durant tres dies consecutius o més.

El llindar a partir del qual es parla d’onada de calor sol ser diferent per a cada municipi, és a dir, no és el mateix que el termòmetre assoleixi 34 graus a Barcelona, on és poc habitual, que a la ciutat de Lleida o a Girona, on estan força més avesats.

El Servei Meteorològic de Catalunya estableix, en el cas de Barcelona, el valor de 33,4 ºC a partir del qual es  parla d’una temperatura anormalment alta i de 2,5 ºC en el cas d’onada de fred.