Una tortuga careta va aconseguir fer una posta d’ous a la platja del Bogatell, a Barcelona, la matinada de dimarts. Es tracta d’un fet del tot excepcional, ja que no es té constància documentada d’un cas anterior a les platges barcelonines. Aquest dimecres la Guàrdia Urbana ha acordonat la zona i, sobre el terreny, hi han treballat els tècnics de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM), tècnics de fauna i flora del Departament de Territori, investigadors de la tortuga careta de la UB i la UVIC i agents rurals.

Els tècnics han estudiat el niu i hi han trobat 77 ous. La gran majoria, 60 ous, els han traslladat uns metres més endins a la sorra per protegir-los de la costa i, de moment un equip de voluntaris del CRAM els està custodiant. La resta, 17 ous, se’ls han endut al CRAM per incubar-los artificialment, tal com marquen els protocols establerts. Per veure com neixen les tortuges caldrà esperar els 60 dies aproximats que dura la incubació.

Aquí es pot veure la tortuga en unes imatges cedides per Mar Balseiro, Gabriela Martínez, Kilian Colomer i David Deidán.

Com s’ha fet el trasllat dels ous?

El moviment dels ous des del niu original fins a un altre més segur s’ha fet de matinada i amb una capsa de porexpan per mantenir la temperatura i l’aïllament dels ous. A més, s’ha fet el nou niu respectant la forma del niu original i ubicant-hi els ous de la mateixa manera que estaven posats.

El niu segur s’ha fet a uns 50 metres del que va fer la tortuga, a uns 50 centímetres de profunditat i en un perímetre de seguretat amb tanques metàl·liques. Estarà vigilat les 24 hores del dia.

Què fer si trobem una tortuga?

La tortuga localitzada a Barcelona és una tortuga careta o babaua, una espècie amenaçada i catalogada al món com a vulnerable. En els darrers anys, s’ha detectat la presència d’aquests animals a la costa catalana que intenten completar la seva reproducció.

En cas de localitzar una tortuga babaua s’ha de trucar al 112. Les autoritats remarquen que és important no molestar-les durant la posta d’ous, no fer fotos amb flaix, no enlluernar-les, no tocar-les i no situar-se al camp de visió de l’animal. Molestar les tortugues babaues en el moment de la reproducció és un delicte.