La tortuga careta que va pondre ous a la platja del Bogatell de Barcelona aquest dimarts a la nit podria tornar al voltant del 30 de juliol per fer un altre niu al mateix punt o ben a prop. Ramon Ferré, tècnic del GEPEC -Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans- especialitzat en les tortugues careta o babaues, recorda que “no fan un niu i ja està, en fan un cada 15 dies” i, per això, considera que “s’hauria d’activar algun tipus de protocol perquè cap al 30 hi hagi un personal format que pugui actuar de manera correcta si torna a sortir aquest animal” al Bogatell.
Ferré adverteix que serà fonamental revisar la sorra durant la nit o a primera hora del dia per poder-hi detectar possibles rastres que facin sospitar d’un altre niu. I que cal fer-ho abans que el públic general entri a les platges o que les màquines de garbellat de la sorra facin la seva feina i trencar o aixafar els ous.
Viuran els ous del niu actual?
Ramon Ferré celebra que bona part dels ous s’hagin tornat a enterrar a la sorra un cop es va veure que el niu original estava en un punt massa exposat a la força de les onades i creu que “un 80 % dels ous poden sortir a la sorra i el mar” i que “el 15 de setembre aproximadament veurem tortuguetes a la platja de la Mar Bella”.
Hi afegeix que les tortugues tindran possibilitats de sobreviure en les primeres hores o dies perquè en una ciutat com Barcelona “segurament no tindrem moltes gavines i al fons marí no hi ha tants depredadors com fa dècades”. En canvi, avisa que les tortugues “mengen meduses i, com que les confonen amb les bosses de plàstic, moltes poden morir així”.
“Cada cop passarà més sovint”
L’expert en tortugues creu que un cop han aparegut les primeres tortugues al litoral de Barcelona “cada cop serà més sovintejat el que hem vist”. Un fet que “fa cinc o 10 anys era impensable pels que estudiem el mar i que s’ha convertit en realitat”.
Ferré atribueix l’arribada de la tortuga a la ciutat en bona part al canvi climàtic, que ha elevat la temperatura de l’aigua i de la sorra. Això, entre altres factors, ha fet que la població s’hagi desplaçat de Grècia i Turquia cap a Itàlia, primer, i ara també cap a França i Espanya.
Trucar al 112
En cas de trobar una tortuga o un niu, cal trucar sempre al 112 perquè es posi en contacte amb els Agents Rurals i facin una valoració de la situació. És molt important, recorda Ramon Ferré, no apropar-se a l’animal, ni molestar-lo, ni tocar-lo. Tampoc ajudar-lo a tornar a l’aigua ni il·luminar-lo ni fer soroll a prop seu. El GEPEC ha detectat darrerament algunes d’aquestes conductes imprudents amb les tortugues a les platges de Vila-seca, on també fan seguiment d’alguns nius.