La sequera actual és la més greu que s’ha registrat mai a Catalunya, si més no, en el darrer segle. Ho confirma amb dades un informe del Servei Meteorològic de Catalunya que s’ha presentat aquest dijous. Es tracta d’un episodi “dur, persistent i insistent” per la magnitud de la manca de pluja, la durada i l’extensió del territori que afecta. I els pronòstics no són favorables perquè no hi ha signes de regressió a curt termini: “No preveiem cap finestra d’oportunitat per sortir-ne”.

“Manca la pluja que cau a Barcelona en tot un any”

L’inici d’aquest episodi de sequera va començar la tardor del 2020, és a dir, ja fa 36 mesos que dura. Una persistència inaudita amb un dèficit de precipitació històric perquè en aquests darrers tres anys ha plogut un 27 % menys. En xifres, la mitjana de pluja en tres anys a Catalunya és de 1.900 litres per m² i, en canvi, en aquests darrers tres anys ha plogut 1.400 litres per m².

A la pràctica, això vol dir que perquè Catalunya surti d’aquesta situació cal que plogui almenys uns 500 mil·límetres per m²: “És l’equivalent a la pluja que cau de mitjana a la ciutat de Barcelona en tot un any”, ha detallat Sarai Sarroca, la directora del Servei Meteorològic de Catalunya.

L’escassetat de pluges és especialment greu a les conques internes i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que és també la zona més habitada de Catalunya. A diferència del que va passar amb la sequera anterior —la del 2005 al 2008— en què la zona més afectada va ser la de Ponent.

Un altre tret diferencial és que és la sequera amb més extensió territorial, perquè el dèficit hídric afecta més del 50 % del territori. Catalunya mai abans havia viscut un episodi sec que afectés més de la meitat del territori.

Pronòstic a curt i mitjà termini

La directora del Servei Meteorològica de Catalunya també ha fet un anàlisi de la previsió de pluges a curt i mitjà termini i no es preveuen episodis generosos de pluja. “No hi ha precipitacions destacades a la vista” ha explicat Sarroca, i malgrat que dimarts sí que plourà a la zona dels Pirineus, es tracta d’un episodi de pluges “que no pot fer canviar la situació”.

Tampoc no és preveu que plogui la darrera setmana de novembre. De fet, fins a final d’any plourà poc, per sota de la mitjana pluviomètrica.

El govern català té previst decretar la fase de preemergència per sequera a l’àrea de Barcelona els propers dies.