Aigües de Barcelona fa un balanç positiu de les proves que ha dut a terme els dos darrers mesos per saber si la xarxa està preparada per assumir baixades de la pressió de l’aigua per pal·liar els efectes de la sequera. Unes proves que han inclòs alguns punts de la ciutat de Barcelona. Segons Aigües de Barcelona, tot i haver aplicat aquestes reduccions de la pressió puntuals, no hi ha hagut afectacions i els usuaris no ho han notat.

Segons el coordinador del Pla de sequera d’Aigües de Barcelona, Josep Lluís Armenter, l’èxit d’aquestes proves demostra que la xarxa està preparada per aplicar-ho als municipis que se situïn per sobre dels límits fixats per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Ha reconegut, però, que la reducció que s’ha fet per a les proves ha estat baixa ─ha suposat un descens del 7,6 % del consum en els punts on s’ha dut a terme─ i en cas que s’hagués d’aplicar una baixada de la pressió més alta, “els pisos més alts podrien notar-ho”.

Barcelona encara no superarà el llindar

La previsible entrada en fase 1 d’emergència per sequera no implicarà que s’apliqui immediatament aquesta reducció de la pressió de l’aigua a Barcelona, ha aclarit Armenter. Això és perquè la ciutat un consum mitjà de 173 litres per persona i dia (comptant el consum domèstic, el de la indústria, dels comerços i dels serveis municipals), encara per sota dels 200 litres que es marca com a màxim en aquest nivell.

Armenter també ha afegit que en cas que més endavant es decidís baixar la pressió de l’aigua, o ho ordenés l’AMB, que controla l’aigua en baixa a la regió metropolitana, es podria optar aplicar-la de manera progressiva i fer-ho inicialment en horari nocturn per intentar que l’afectació als usuaris sigui mínima.

L’aigua regenerada, l’aposta a mitjà termini

Aigües de Barcelona també ha explicat que a mitjà termini l’aigua regenerada ha de ser clau per fer front futures situacions de sequera. Per això és clau la nova Estació de Regeneració de l’Aigua (ERA) del Besòs, que s’espera estigui construïda d’aquí 3 o 4 anys. La idea és replicar el que ja es fa amb l’ERA del Baix Llobregat, que permet reaprofitar les aigües residuals, depurar-les i tornar-les a introduir al riu. Actualment, el 25 % de l’aigua que consumim és regenerada.

Estació de regeneració d’aigua del Prat de Llobregat. Foto: Jordi Pujolar

Un grup de treball a Barcelona per la sequera

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa un grup de treball per poder fer front a l’emergència per sequera, que es podria decretar els propers dies o setmanes si les previsions de pluja no milloren. L’alcalde Jaume Collboni ha assegurat que “les previsions meteorològiques no són favorables i que hem d’estar preparats per avançar-nos a possibles afectacions”.