calor-record-novembre-barcelona-2023

Finalment s’han acomplert els pronòstics i aquest dimarts la calor ha estat notícia a Barcelona. La presència d’una bombolla d’aire càlid en altura (15 ºC a la capa de 1.500 m), sumat a l’entrada de vent eixut i reescalfat de ponent i garbí, ha acabat fent pujar encara més que dilluns la temperatura al litoral i el prelitoral.

La temperatura ha estat rècord a la ciutat en un novembre, i s’ha igualat també el rècord absolut a l’Observatori Fabra.

Rècord històric en un novembre a l’observatori de Can Bruixa (les Corts)

L’estació meteorològica de Can Bruixa disposa d’una de les sèries actuals més llargues de l’interior de la trama urbana de Barcelona. Aquesta estació situada al barri de les Corts recopila dades des de l’any 1987.

Aquest dimarts, 14 de novembre, ha registrat una màxima de 27 ºC, un valor que fulmina en un grau el rècord precedent de 26 ºC que compartien el 16 de novembre del 2009 i el 2 de novembre del 2019.

La temperatura màxima s’ha situat entre els 26 i els 28 graus a la ciutat de Barcelona. Aquests són alguns dels registres més elevats mesurats aquest dimarts, rècord també en un novembre en la majoria de casos:

  • Zona Universitària (SMC): 27,9 ºC
  • Raval (SMC): 27,3 ºC
  • Zoo (SMC): 26,7 ºC
  • Gràcia (Meteoclimatic): 26,4 ºC
  • Sant Andreu (Meteoclimatic): 27 ºC
  • Tibidabo (Meteoclimatic): 23,8 ºC
Màximes de dimarts, 14 de novembre del 2023

Igualat el rècord històric en un novembre en més de 100 anys a l’Observatori Fabra

Dilluns, 13 de novembre, l’Observatori Fabra va mesurar una màxima de 25,1 ºC, un valor que es va situar com el tercer més elevat fins ara en un novembre. Aquest dimarts la temperatura s’ha disparat i ha arribat a igualar el rècord absolut fins ara en un novembre, els 26,4 ºC del 9 de novembre del 1985.

El registre oficial del termòmetre de mercuri, anotat manualment per l’observador meteorològic de l’Observatori, ha estat de 26,4 ºC. El termòmetre automàtic del Servei Meteorològic de Catalunya ha mesurat una dècima menys, 26,3 ºC.