En els pròxims dies la Generalitat declararà la preemergència per sequera a l’àrea de Barcelona. Però, què implica aquesta decisió? Al programa ‘bàsics’ n’hem parlat amb Xavier Sánchez-Vila, catedràtic, doctor i enginyer de camins, canals i ports de la Universitat Politècnica (UPC). Aquest expert en aqüífers apunta que “s’ha de reduir el consum al màxim” i prendre mesures a llarg termini. De fet, alerta que cal construir plantes de reciclatge d’aigua “amb urgència”.

Segons Sánchez-Vila, és necessari tractar l’aigua que fem servir i emmagatzemar-la en aqüífers perquè es pugui reutilitzar quan calgui: “I així, en el moment en què els embassaments estan buits, els aqüífers estan plens”, recalca. Ell és contrari a abocar-la al mar, tal com es fa ara, i també a les dessalinitzadores, que funcionen a ple rendiment. “Són un error. Ara estem vivint d’aquestes infraestructures, però no hi pots confiar perquè són extremament cares“, apunta.

Aquest enginyer hidràulic afirma que el cost elevat —també energètic— de les dessalinitzadores s’explica perquè només es posen en marxa quan hi ha sequera i la resta de temps estan parades: “No pots pensar que la solució és una maquinària que tindràs 10 anys inactiva”, diu, i afegeix que “regenerar aigua no és gratuït, però és molt més barat”. A més, vaticina que “si fem una bona inversió, podem tenir aigua reciclada de bona qualitat”.

“D’aigua freàtica en tenim de sobres, però s’aprofita poc”

D’altra banda, Sánchez-Vila assegura que Barcelona té aigua freàtica “de sobres” —aquella que trobem al subsol— però lamenta que s’aprofita poc com a recurs hídric. En l’entrevista, el catedràtic també ha avisat que les sequeres cícliques seran “cada cop més extremes” i l’aigua, més cara. “Plourà menys i malament, amb tempestes que causaran inundacions. Ja sigui amb inundacions o sequera, s’haurà de pagar. El preu de l’aigua pujarà segur“, sentencia.