El govern català té previst decretar la fase de preemergència per sequera a l’àrea de Barcelona —al sistema Ter-Llobregat— els propers dies. Així ho han confirmat la portaveu del govern, Patrícia Plaja, i el director de l’ACA, Samuel Reyes, en la compareixença posterior a la reunió del govern d’aquest dimarts. Això suposaria, en certa manera, avançar l’estat d’emergència, al qual s’esperava arribar el mes de desembre. La diferència és que no s’esperarà que els embassaments estiguin al 16 % de la seva capacitat.

Aquest estadi intermedi —entre l’excepcionalitat i l’emergència— es podria declarar el proper dimarts. Ara bé, l’executiu no ha especificat quines són les restriccions que s’aplicarien un cop es declari aquest estat.

Reyes ha demanat corresponsabilitat a la ciutadania i ha apel·lat a fer un consum d’aigua de 90 litres per persona i dia. Des de l’ACA insisteixen que “estem en una situació molt crítica” i que estem vivint “la sequera més extrema des del 1915, des de que tenim dades”.

“Estem més preocupats ara que al setembre”

El govern fa un pas més, després que els darrers mesos l’estat dels embassaments no hagi millorat. De fet, es mantenen a mínims històrics de capacitat. “Avui estem molt més preocupats que al setembre. La propera finestra de pluges se situa al març i abril. Per això ens pertoca apel·lar a la conscienciació per l’estalvi a tots”, ha afirmat Reyes.

El Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera (PES) estableix diverses etapes i la d’emergència s’activa quan s’arriba al 16 % de les reserves als embassaments. És, de fet, l’última que hi ha prevista. Des de febrer ens trobem en la fase d’excepcionalitat.

Quines restriccions s’aplicaran a l’aigua d’aixeta quan arribem a l’emergència?

Pel que fa al consum d’aigua (domèstic i de qualsevol altre tipus), el pla planteja una reducció del 25 % del consum i marca els següents topalls, en funció de la gravetat de la fase d’emergència.

  • Emergència I: es preveu un topall màxim de 200 litres per persona i dia.
  • Emergència II: un topall màxim de 180 litres per persona i dia.
  • Emergència III: el més restrictiu, amb un topall de 160 litres per persona i dia.

Segons les últimes dades (de gener a octubre del 2023), Barcelona està per sota de dos dels tres topalls, amb un consum mitjà de 173 litres per persona i dia (comptant el consum domèstic, industrial, comercial i de serveis municipals). Per tant, l’activació de la fase d’emergència per sequera no significa que tinguem restriccions d’aigua a les aixetes de casa de forma automàtica.