L'huracà Delta, camí del Iucatán. Font: CIRA/NOAA

La temporada d’huracans a l’Atlàntic no només no ha acabat sinó que ens brinda aquests dies un dels huracans més potents de la temporada i que ha agafat més força en menys temps de gairebé tota la història.

L’huracà Delta, camí de Yucatán. Font: CIRA/NOAA

De tempesta tropical a categoria 4 en només un dia

En només 30 hores, el Delta ha passat de ser una tempesta tropical a ser un gran huracà de categoria 4 amb vents sostinguts de més de 200 km/h.

Es tracta d’un dels huracans que han fet amb més velocitat aquest trànsit de tempesta tropical a gran huracà, només equiparable als destructius Wilma del 2005 o el Labor Day Hurricane del 1935, que té de moment el dubtós honor de ser el que ha tocat terra amb més intensitat de la història, amb vents de 295 km/h.

El Delta, camí de Yucatán i els Estats Units

El Delta es mou ràpid i s’intensifica encara més ràpidament. No seria gens estrany que arribés a la màxima categoria durant les properes hores o jornades.

En el seu trajecte, la península de Yucatán, un dels indrets on podria impactar amb més contundència. Els models indiquen que podria arribar com a categoria 4 (sobre 5) a les costes de Cancún.

Trajectòria prevista del Delta. Font: Tropicalstormrisk

I posteriorment, un altre pas per un mar calent, pel golf de Mèxic, que podria reactivar de nou l’huracà abans d’un probable impacte contra la costa dels Estats Units.

Delta, Epsilon i Zeta: a un pas del rècord històric

Queden pràcticament dos mesos per acabar la temporada (acabarà oficialment el 30 de novembre) i queden només dos sistemes tropicals anomenats per igualar el rècord de l’any 2005, que de moment és, juntament amb aquest 2020, l’únic any en què ha fet falta recórrer a l’alfabet grec un cop acabada la tradicional llista de noms.

Amb tres sistemes tropicals més anomenats, aquest 2020 seria l’any en què s’ha donat nom a més ciclons en la història. El marge és gran i sembla que la temporada encara no ha dit pas la darrera paraula.