Els Bombers de Barcelona han retirat aquesta matinada un rusc de vespa asiàtica d’un arbre de la ronda de Dalt. Ho han fet protegits amb vestits d’apicultors. Demanen a la població que els avisi si detecten qualsevol rusc de vespes, siguin de l’espècie que siguin.

L’any 2017 es va detectar per primera vegada la vespa asiàtica al Parc Natural de Collserola. Es tracta d’una vespa més agressiva que l’autòctona, que s’alimenta d’insectes, sobretot abelles, i fruita, com raïm o figues. El 2018 la població va créixer exponencialment i els insectes van perjudicar els productors de vi i mel del parc. Des de llavors, s’han localitzat diversos ruscs d’aquestes abelles a la ciutat, que s’han hagut de retirar.

Què hem de fer si detectem un niu de vespa asiàtica?

En cas de detectar un niu, el principal consell és no acostar-s’hi. Si som davant d’un niu i les vespes se senten amenaçades, poden atacar-nos molts exemplars, per la qual cosa aconsellen no apropar-s’hi ni tampoc no manipular el rusc. En aquest sentit, és recomanable avisar a l’Ajuntament o al cos d’Agents Rurals, tot i que existeix un protocol diferenciat en cas de qui és el titular de l’espai on es detecta el niu:

  • Si el rusc és en un edifici o espai públic: l’Ajuntament o els Agents Rurals s’encarregaran d’eliminar-lo.
  • Si el rusc és en un edifici o espai privat: el propietari ha de contractar el servei de retirada a una empresa de control de plagues.

Com podem identificar una vespa asiàtica?

Es pot reconèixer la vespa asiàtica per les diferències que té respecte de les vespes comunes. És més gran que la vespa autòctona: entre 1 cm i 1,5 cm més gran que les vespes “vulgaris” o “germànica”, que són més petites. D’altra banda, la vespa asiàtica té menys ratlles grogues a l’abdomen i, de fet, el color de l’abdomen de la vespa asiàtica és més aviat ataronjat en la part final.