Sortida de sol des de l'Observatori Fabra aquest setembre de 2020. Foto: Alfons Puertas

Segons les dades de l’Organització Meteorològica Mundial, el setembre del 2020 ha estat el més càlid a tot el món, fins i tot més que l’any passat i el 2016, que també van ser molt càlids. Aquest anys se suma als darrers cinc, que estan dins el podi dels més càlids de la història.

La temperatura ha estat especialment càlida a Sibèria, l’Orient Mitjà, a l’oest dels Estats Units, zones de l’Amèrica del Sud i a Austràlia.

En referència als pols, destaca la pèrdua de gel marí de l’Àrtic, amb la segona extensió mitjana més baixa de setembre mai registrada, més d’un 40 % per sota dels valors mitjans de 1981-2020. A l’Antàrtic l’extenció de gel marí es troba lleugerament per sobre de la mitjana.

Les dades de Barcelona

En el cas concret de la ciutat de Barcelona, segons les dades de l’Observatori Fabra, aquest setembre hi ha hagut una temperatura mitjana de 21,7 ºC, que és 1,1 ºC superior a la temperatura mitjana d’un més de setembre a la ciutat, segons la sèrie centenària de l’observatori.

Evolució de la temperatura màxima, mínima i pluja del més de setembre a l’Observatori Fabra

Per una altra banda, també cal remarcar que la precipitació caiguda ha estat menor a l’esperada i s’han registrat 60,2 mm mensuals, és a dir un 80 % del que pertocaria en aquesta època de l’any. Per contra, el 2020 és, de moment, plujós i la pluja anual recollida per ara són 606,4 mm. Tenint present que la pluja anual mitjana a la ciutat és de 600 mm, encara que no plogués més en tot el que queda d’any, seria un any pluviomètricament normal. Si plou gaire més ja es podrà considerar plujós.