Foto: Xavi Cabo.

La primera onada de calor de la temporada, que va afectar de ple tot Catalunya del 27 al 30 de juny, va fer augmentar les visites al servei d’Urgències un 3,2 % respecte a la setmana anterior, la de la revetlla de Sant Joan. Pel que fa als CUAP, l’activitat es va incrementar fins a un 4,26 %. El dia que va haver-hi un pic de l’atenció sanitària va ser diumenge, 30 de juny, amb un increment del 9,5 % en comparació amb el diumenge anterior.

El 061 CatSalut Respon també va notar els efectes de l’episodi de calor extrema. Des del 25 de juny fins a l’1 de juliol, aquest servei va atendre 544 trucades relacionades amb aquesta fenomen. D’aquestes, un 70 % va requerir l’enviament d’una ambulància o un metge al domicili, mentre que el 30 % restant es van atendre únicament per telèfon.

Fa una setmana que Salut va posar en marxa un dispositiu especial d’estiu que comporta l’ampliació de la plantilla sanitària: als hospitals hi ha 81 persones addicionals, mentre que als CAP són 422 persones.

El Departament de Salut ha activat la campanya “Un estiu sense UFFF”, que estarà funcionant tot l’estiu i que inclou recomanacions per evitar un cop de calor. Fa especial referència als col·lectius més vulnerables com la gent gran, amb malalties cròniques, els infants, i les persones que treballen a l’aire lliure. Es demana sobretot beure molta aigua, protegir-se del sol amb crema solar, evitar les altes temperatures, ventilar les llars quan marxi el sol i vigilar els nens quan estan a l’aigua.