Meteociel GFS
Temperatures a 850 hPa (uns 1500 m) dissabte 6 de juliol. Font: Meteociel (GFS model)

Parlar d’un altre pic de calor quan tot just ens estem recuperant d’una onada de calor històrica no és, malauradament, la notícia que voldríem sentir. El fet és que ja fa dies que alguns mapes del temps ho insinuaven, però la majoria de models meteorològics la continuen mantenint, encara que han baixat la intensitat de calor respecte a les primeres previsions.

Les temperatures més altes, a l’interior del país

Una segona bombolla d’aire càlid en altura apunta directament cap a l’est de la península Ibèrica, les Balears i el sud de França. Malgrat que no serà tan potent com la de la setmana passada, sí que serà suficient per tornar a descontrolar a l’alça el termòmetre arreu del país. A sectors interiors i a Ponent la temperatura màxima podria tornar a assolir -o superar lleugerament- la marca dels 40 ºC entre aquest divendres, 5, i també dissabte, 6 de juliol.

A Barcelona caldrà estar pendents de la procedència del vent. Ara per ara, tot fa pensar que la temperatura no es descontrolarà com la setmana passada. Tot i això, es podran superar els 30 ºC a la part alta i en zones pròximes al Llobregat o el Besòs.

Mapa de temperatura previst a 1500 m

Una calorada més breu i menys intensa i que podria acabar amb tempestes

Sigui com sigui, aquesta calorada no sembla de moment que hagi de tenir les mateixes característiques que la que la primera: serà una mica més breu —dos dies—,  i no implicarà, “a priori” una temperatura tan desorbitada a l’interior i els Pirineus malgrat que alguna raconada podrà tocar o superar puntualment els 40 ºC

A més a més, els mapes apunten que la calorada podria acabar amb una tongada de tempestes força general i que obriria les portes a un gran descens de la temperatura que ens permetrà respirar molt millor durant la setmana vinent. Ara com ara, aquest episodi es veu més factible a partir de la tarda de dilluns i també dimarts i especialment a les comarques interiors i de muntanya. La costa en quedaria menys afectada per aquest possible episodi de xàfecs.

Evolució de la temperatura prevista a uns 1.500 m d’altura (blanc) respecte a la normal (vermell). Font: Wetterzentrale

A @btveltemps seguirem el minut a minut d’aquesta situació meteorològica.